Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Един месец ученици от Добрич ще събират пластмасови бутилки, за участие в еко надпревара

Община град Добрич е една от трите общини, избрани да бъдат част от пилотния проект на ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ - „Еко шампиони“, съобщават от местната администрация. Това е кампания, която ще се проведе сред учениците от 1 до 7 клас във всички училища в градовете Русе, Бургас и Добрич. Тя ще стартира на 29 октомври – Деня на Черно море, и ще приключи на 30 ноември – Европейски ден за намаляване на отпадъците.

В рамките на този един месец учениците и семействата ще събират в къщи опаковки от пластмасови бутилки за еднократна употреба от вода и безалкохолни напитки и кенове. Учителите ще се регистрират в платформата „Рециклиращо училище“, след което ще имат възможност да използват безплатните образователни ресурси и да преподават еко уроци в клас.  

В края на периода всяко училище организира в двора пункт за предаване на събраните пластмасови бутилки и кенове. Представител на ЕКОПАК ще преброи броя на пълните чували и ще запише крайния резултат за даденото училище. Отчитането на резултата и определянето на победител ще се случи чрез изчисляване на база формула, в която основните показатели са броят на проведените уроци, които се отчитат в платформата „Рециклиращо училище. Учители за чиста природа!“ и събраните отпадъци. Победител ще е училището, преподало най-много уроци и събрало най-много пълни чували с отпадъци от опаковки.

c