Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

ГЕРБ с остри критики за справянето с кризата с потъващия кораб край Яйлата

ГЕРБ с нови остри критики за справянето с кризата със заседналия и вече потъващ кораб „Вера Су“ край Камен бряг. На мястото отидоха Деница Сачева, Ивелина Василева и евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ.

Бившите управляващи настояват за ясен план за справяне с проблема, който продължава вече 14 дни, както и за пълна прозрачност на резултатите от пробите, които се вземат всеки ден от морската вода.

„Вече 14 дни получаваме разнопосочна информация за това, колко опасен е азотният тор на кораба „Vera Su“. В началото представляваше заплаха. Сега МОСВ твърди обратното без да е направено изследване на веществото. Анализът му щеше да отнеме максимум един ден. Накрая ще се окаже, че за околната среда ще е полезно корабът да потъне“, каза Деница Сачева.

Евродепутатът Емил Радев допълни, че вече две седмици никой не е взел проби от товара, за да се установи доколко всъщност опасен е той.

„Никой не сне сведения от екипажа. Не се знае добре ли е екипажът, трезвен ли е бил, защото имаме спомени, че тук на това крайбрежие са акостирали кораби, които разтоварваха контрабандни цигари. Спомняме си акциите тук със заловени доста хора. Изплуваха контейнерите с кокаин преди съвсем кратко време“, каза Емил Радев.

Той допълни, че е отправил въпрос към ЕК дали българското правителство е задействало Механизма за защита, който позволява да се поиска подкрепа в кризисна ситуация от нашита партньори в ЕС.

Деница Сачева беше категорична, че хвърлянето на вина във връзка със случая върху предишното управление е несъстоятелно:

„Притеснени сме, че всички министри хвърлят обвинения, че за 10 години нищо не е направено, нямало организация, нямало законодателство. Това е ситуация която се случва сега, а не всеки ден и изисква решение веднага“, заяви още Деница Сачева.

c