Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Добра реколта прибраха мъжете от приюта в Добрич, помагат и на самотници

На добра реколта се радват тази година обитателите на Центъра за временно настаняване в Добрич, по-известен като Приюта за мъже, към Фондация „Милостиво сърце”. За Про Нюз Добрич председателят на организацията и ръководител на приюта Александър Иванов сподели, че са произвели картофи, домати, краставици, боб, тиквички, моркови, патладжан, пипер, различни подправки. Имат и зеле, което ще бъде направено за зимата на кисело. Разсадът за него за поредна година е бил подарък от Социалното предприятие „Чудната градина” в Добрич. Освен това близък приятел на организацията им подарил 300 кг картофи.

Припомняме, че обитателите на Приюта за мъже обработват земя, която се намира в добричкото село Опанец. Преди години жена от София им дарява земеделска земя във Вълчи дол. С нейно съгласие тя е продадена, добавени са още 11 000 лева, предоставени от дарители и са закупени 3.5 декара в Опанец.

Направихме и един интересен експеримент – сяхме бостан във винилна мрежа, разказа Иванов. Той обясни, че мрежата представлява платно, което е с дупки. Поставено било на земята, за да не излиза трева. В дупките са засети дините. Експериментът е успешен, посочи председателят на „Милостиво сърце”.

Голяма част от произведените зеленчуци, както и от дарените картофи, от Фондацията още през лятото са започнали да раздават на хора, на които организацията помага. Това се предимно хора с увреждания и самотноживеещи. От продуктите са получили 10-тина такива добричлии. „Раздавахме им домати, краставици, тиквички, пипер, абсолютно всичко”, каза Иванов. Той обясни, че през лятото приютът всяка година затваря врати за около два месеца. И тъй като в него няма мъже произведените продукти се даряват на нуждаещи се от Добрич. Подпомагат се редовно около 10 души.

Добрата реколта това лято всъщност се дължи на трима души, които са работили в Опанец – на двама мъже от приюта и на Александър Иванов.

За първа година решихме да заложим на трайни култури, избрахме арония, разказа той. Засели са 300 корена на площ от 2 декара. „Аронията е едно от растенията, които може би се гледат най-лесно, точно като за нас” – посочи той. Появил се обаче голям проблем със самото поливане, защото когато се извършва с кофи е много трудоемко. За това решили и направили капково напояване. Необходимото за него закупили със средства, дарени от учители от СУ „Свети свети Кирил и Методий” в Добрич. Председателят на Фондацията припомни, че по повод Великден в училището се проведе кампания за набиране на хранителни продукти за приюта. Тогава педагозите събраха отделно над 200 лева. Когато се появил проблемът с поливането те са дали съгласието си със средствата да бъде направено капково напояване.

Сега всичко е много лесно с отглеждането на аронията, просто се пуска от един кран вода и всичко се полива, чудесно е, сподели Иванов. Изказваме благодарност на учителите на СУ „Свети Свети Кирил и Методий”, допълни той. Първата реколта от аронията се очаква след две години. Растенията се развиват много добре, посочи ръководителят на приюта. По думите му почвата и климатът са се оказали много подходящи.

Приютът за мъже вече работи, отвори врати на 15 септември. В момента настанените в него са само двама. Единият от тях е с проблеми със зрението и слуха, комуникацията с него, за съжаление, е много трудна, обясни Иванов. Сега той се е захванал да потърси медицинска помощ и да му бъде закупен слухов апарат. Предстои да бъде посетен и очен лекар и ако се окаже, че е катаракта, да се оперира поне едното око. След като се подобри здравословното му състояние ще се работи за трайно решение на проблема – за настаняването му в Дом за стари хора.

През летните месеци е извършено обновяване на Приюта за мъже в Добрич, разказа ръководителят му. Сменен е бойлерът, всички матраци са претапицирани, изпрани са чаршафи, калъфки, възглавници, одеяла, пердета. Боядисана е дограмата, направени са ремонти на врати. Наблегнато е на градината към къщата – направена е с дървесен чипс. През пролетта ще бъдат засети рози.

От няколко месеца Приютът за мъже се радва на още една придобивка. Приятел на Александър Иванов им подарява голямо количество дървена дограма, която евентуално да бъде използвана за горене. От нея обаче той изработва оранжерия в двора на къщата. В нея залага на производството на лигуструм – растение, което се използва за оформяне на декоративни огради. Захванали са се около 400 бройки. През пролетта ще се опитат да направят разсад на копринено дърво. Идеята е то, както и лигустриумът, да се продават и така да се подпомогне издръжката на приюта.

Капацитетът на Центъра за настаняване в Добрич е шестима души. Веднага след като се развали времето и ще се запълни, посочи Александър Иванов. Приютът разполага с малко дърва за зимата – за около месец, но приятели са обещали да доставят още количества. С хранителни продукти засега e запасен.

c