Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Втасали червени чушки от Македония и Турция подбили цената на произведения в област Добрич пипер

Вносен червен пипер с лошо качество подбил цената на произведения в Добруджа. Македонски и турски червени чушки по борсите объркали сметките на местните производители.

„Това стана в началото на септември, когато в страната се почувства известен дефицит. В Пловдивско например имаше градушки и там зеленчукопроизводителите пострадаха. И нямаше как само нашият район за захрани страната“, сподели за Про Нюз Добрич Екатерина Кирчева, която отглежда 155 дка пипер в района на Каварна. 

По думите й този вносен пипер е с ужасно качество – втасал, развален, грозен, но съборил цената. „Не че много го продаваха, но това, което го вкараха, не знам как е минало митнически контрол“, посочва земеделката.

От този пипер още има по тържищата. Турският например се продавал на цена 1.20 лв./кг. Българският на борсите се търгува в момента различно – 1.20 -1.40 лв. Цената е ниска, само и само да се продава, но търсенето вече е слабо.

„По принцип ние трудно можехме да захраним пазари и борси, защото търговците в един момент търсеха големи количества. Няма лошо да има внос, но да е качествен, а този беше трагедия“, казва Кирчева.

На фона на появилите се информации за липса на червен пипер на пазара в някои региони на страната се оказа, че в Добруджа дефицит на зеленчука няма. Местни производители казват, че даже търсенето вече намалява, а има фермери, които още разполагат с доста количества и го продават на преработвателните предприятия.

„За нас реколтата беше добра, не можем да се оплачем, но при всеки колега е различно. Някои не са много доволни, макар че при нас лятото беше добро за пипера. Има още зеленчук за прибиране на полето, но вече работим с по-забавени темпове, защото пазарът се насити. Ето аз преди два дни товарих за една фабрика“, казва Кирчева. Тя припомни, че валежите през юни забавиха разсаждането, но след това времето е било благоприятно за пипера.

Кирчева отглежда и 80 дка домати, които вече са на свършване. Впечатлението на производителите е, че тази година са се продали много домати за консервиране, хората явно са направили много зимнина. Внос на консервни домати не е имало.

Преработвателните предприятия, с които обичайно търгуват местните производители, са повечето в района на София, в околните области няма такива. Като цяло тази година фермерите са доволни от добива и от качеството на зеленчука, както и от голямото търсене.

Ние се питаме обаче ще се загуби ли прочутата шабленска капия, търсена заради изключително добрите си вкусови качества, след като много земеделци вече садят всякакви други сортове.

c