Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Този уикенд отбелязваме Европейските дни на птиците

За 28-ти пореден път BirdLife International кани хората от Европа, Близкия изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Това ще се случи по време на Европейските дни на птиците 2021 г., които ще се проведат на 2 и 3 октомври тази година.

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа в идните седмици, отправяйки се към местата си за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, разположени по техните въздушни маршрути. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да се запознаят отблизо с разнообразието от видове и очарованието на миграцията.

Това е едно от най-големите международни събития, което се организира от 1993 г. насам. За 27 години в него са взели участие повече от 1 милион души, които са наблюдавали над 75 милиона птици. Основната цел на тази 28-годишна традиция е да повиши вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците – тяхната миграция, която е съпроводена от безброй застрашаващи ги фактори.

През 2021 г. 37 партньорски организации (вкл. БДЗП) от 37 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа, Близкия изток и Централна Азия, ще организират различни събития – наблюдения на птици, презентации за застрашените видове и тяхната миграция, екскурзии, работилници и др. Както всяка година, BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи, и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали.

БДЗП организира наблюдения на птиците и други събития през уикенда в различни региони на страната.

Източник: БДЗП / Снимка: БДЗП, Емил Тодоров

c