Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Министър Алексиев от Яйлата: Ситуацията с кораба е критична, приоритет е човешкият живот

"Състоянието на закъсалия край Яйлата кораб Vera Su  е критично. Хамбарът се пълни с вода, което е установено. Това означава, че корабът потъва", каза на брифинг с журналисти на Яйлата министърът на транспорта Христо Алексиев. "Наш приоритет е запазването на човешкия живот. Затова е изградено съоръжение, за да може да се евакуира", каза той.

"Като цяло, ситуацията, в която е заседнал корабът, е много сложна. Първо от бряг е много трудна всяка операция, защото не можем да вкараме тежка техника поради факта, че това е защитена зона Натура 2000. Не е удачно да унищожаваме допълнително околната среда.

На второ място, виждате какво е времето, има вълни по 4 бала. Другият възможен вариант, който анализирахме, беше по въздух. Поради силния вятър и в близост до скали това също е рисковано. Отчитайки, че нашият приоритет е опазване на човешкия живот винаги сме съблюдавали това при предприемането на каквито и да е действия", добави министърът.

По повод критиките дали правителството и министерството са реагирали навреме, той обясни, че има становище от Европейската агенция за морска безопасност, че това не е опасен товар. При положение, че това по европейските нормативни документи не се квалифицира като опасен товар, едва ли не едно задържане на кораба на първия ден на инцидента със сигурност ще се възприеме като враждебен акт отстрана на държавата и груба намеса в търговските взаимоотношения.

"Държавата трябва да действа адекватно, а не като пиратска държава. Ако беше опасен товар, някой може да каже „защо не се намесихте от първия ден?“ Но при положение, че не е опасен товар, незабавни действия от държавата, без да се даде време на корабособственика да реагира, е враждебен акт и грубо нарушение на всички европейски норми по корабоплаване.Аз съм следил ситуацията от първия ден. В момента, в който видях, че корабособственикът и компетентните институции не предприемат адекватни действия, се намесих. Например, собственикът предложи да се изхвърлят над 1000 тона в морето и изваждаме кораба. Когато чух това за мен беше ясно, че такива адекватни действия няма да бъдат предприети и има опасност от замърсяване на околната среда", заяви министърът на транспорта. И обясни, че ако се действа без да се спазват нормите, държавата може да бъде осъдена. При това много сериозно.

"Ние трябва да балансираме интереса и да действаме адекватно. И аз смея да твърдя, че държавата е действала по най-адекватния начин. Защото не е опасен товар. Така правят пиратските държави.Ситуацията е критична. Екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран. Ние имаме готовност. Ако се налага, ще го направим веднага, след като имаме тяхното съгласие. Те не могат да напуснат кораба, защото ще бъде обявен едва ли не за ничий кораб. Ние сме правова държава и трябва да се придържаме към европейските и международни норми", каза още Христо Алексиев.

c