Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Екоминистърът от Яйлата: Сигурен, че няма да има измиране на живи организми

В никакъв случай няма да допуснем, каквато и да е спасителна операция, която, макар и малко, ще рискува околната среда. Както беше и тази нелепа спасителна операция, при която карбамидът се изливаше директно в морето. Това заяви на брифинг с журналисти на Яйлата министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Той увери, че веднага започва учестено вземане на проби. „Колкото и да е парадоксално, сутрешната проба, която е взета след индикациите, че трюмът се наводнява, показва по-ниско съдържание на амониев азот, отколкото вчера. Ще направим площен мониторинг в радиус 1 километър около потъналия кораб, за да имаме отправна база за ефекта, при каквато и да е спасителна операция, която колегите ще ни предложат“, каза той.

„По регламента на Европейския съюз, който е закон за нас, самият карбамид не се явява опасност за околната среда. По-опасно е лекото дизелово гориво, което колегите са успели да източат на 27 септември, което се е намирало в долните резервоари. Така че сега при каквато и да е деформация на корпуса на тялото, рискът да изтече гориво е минимален. По отношение на взривното изпускане на карбамид, се надявам да не се създаде такава ситуация. Леталните дози за риби и мекотели в тази част на района са 150 до 160 пъти по-големи от концентрациите, които биха могли да се създадат и експозицията, на която трябва да стоят рибите, е 96 часа при 10 милиграма на литър, а за мекотелите – 8,9 милиграма на литър за 46 часа. Такива условия тук на практика не могат да се създадат. Дори да се изсипе цялото количество, тук инцидентно ще се създадат такива условия. Но, при наличието на вълнение и това течение, което е непрекъснато обратно на часовниковата стрелка, съм сигурен, че няма да има измиране на живи организми.

Нещо повече, онова друго опасение, което беше. Вероятно някога, когато е пролет, че карбамидът играе роля за тор за водораслите и те ще цъфнат и „изядат“ кислорода и ще замине всичко останало като живи организми, виждате, че няма нищо цъфнало. На практика е невъзможно това да се случи. Но независимо от това, ние в никакъв случай няма да допуснем каквато и да е спасителна операция, която, макар и малко, ще рискува околната среда. Както беше и тази нелепа спасителна операция, при която карбамидът се изливаше директно в морето“, каза министър Личев.

Съобщи, че ще настоява по Оперативна програма „Околна среда“ да се финансира закупуване на съоръжения, според последните научни достижения в областта на спасяването и преодоляването на такива кризи, за нуждите на Морска администрация и Гранична полиция.

c