Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

2 октомври - Международeн ден на ненасилието и 152 години от рождението на Махатма Ганди

На 2 октомври България и международната общност отбелязват Международния ден на ненасилието. На тази дата е роден Махатма Ганди, днес се навършват 152 години от рождението му.

Страната ни е съавтор на приетата на 15 юни 2007 г. резолюция на Общото събрание на ООН, с която 2 октомври се обявява за Международен ден на ненасилието. С тази инициатива ООН потвърждава значението на идеите на Махатма Ганди в нашата съвременност.

Махатма Ганди, е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още „Баща на нацията“.

Ганди получава международна известност със своята концепция за сатяграха - „държане на истината“, ненасилствени протести за постигане на политически цели. Със своя пример той е вдъхновил политически лидери, като например Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи. За него Алберт Айнщайн казва: На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.

Едни от най-известните цитати на Махатма Ганди:

  • "Насилието е оръжието на слабите"
  • "Отричам насилието, защото доброто, което може да причини, не е трайно; трайно е лошото, което то причинява"
  • "Око за око и светът ще ослепее"
  • "Слабият не може да прости. Опрощението е качество на силния!"
  • "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител"
  • "Бъди промяната, която желаеш да видиш в света"
c