Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

Усложнена Covid обстановка: Задължителни маски за учителите и ежеседмичен тест на целия персонал

Учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове.

Тази препоръка отправя Министерството на образованието и науката /МОН/ в писмо до регионалните управления на образованието във връзка с усложнената епидемична обстановка. От МОН припомнят, че до момента маските в класните стаи не бяха задължителни за педагозите, в случаите когато спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците. 

МОН препоръчва също веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. Безплатните тестове ще бъдат осигурени от Министерство на здравеопазването чрез Регионалните здравни инспекции.

Предлага се целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10% ученици, болни от коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболеямост в страната. Към днешна дата 1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово – 1,95%, а най-нисък в Кърджали – 0,55%. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник – 1,89%. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година – към 17 септември т.г. те са били 0,66%. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31%.

1 ОКТОМВРИ: Отново над две хиляди случая на COVID-19 за деня в страната, 62 са от област Добрич

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. На този етап изцяло в онлайн обучение са две детски градини – в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *