Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество Туризъм

Нови карантинни мерки ще действат от 3.10/21 за влизащите от България в Румъния

Румънските власти въвеждат нови ограничителни мерки за пътуващите от България. Промените ще са в сила от 00:00 ч. на 3 октомври, след като страната ни бе добавена в румънския “червен” списък на високорисковите държави, съобщават от МВнР.

По информация на българското посолство в Букурещ, пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни.

От МВнР поясняват, че българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина, ако отговарят на някои от следните условия.

 • Да са ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината.
 • Той трябва да е на езика на съответната държава, както и да е преведен на английски език.
 • Да представят отрицателен RT-PCR тест за COVID-19, направен до 72 ч. преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Необходимо е негативният резултат от RT-PCR тест да се докаже с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.
 • От МВнР обръщат внимание, че при представен отрицателен резултат от PCR тест, гражданите могат да пребивават в Румъния максимум до 3 дни (72 часа).

Ограничителната мярка няма да важи за шофьори, които превозват стоки с МПС с капацитет над 2,4 тона, осъществяват транспорт на пътници с МПС с капацитет над девет места, включително мястото на шофьора, както и ако пътуването е с цел изпълнение на професионални задължения.

Българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина и ако през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния трябва да са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ за положителен резултат от RT-PCR тест за коронавирус от датата на потвърждаване на заразяването, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.

От карантина се освобождават и деца до 12-годишна възраст, без да е необходимо да предоставят тест за COVID-19, както и транзитно преминаващи граждани, но при условие че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им в страната. Под карантина няма да бъдат поставяни и децата на възраст между 12 и 16 години, които представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство за пътуващите с обществен транспорт или преди влизане в Румъния за пътуващите със собствен транспорт.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59, както и на електронна поща: Consular.Bucharest@mfa.bg .

Follow Me:

Related Posts

 1. Добруджанка says:

  Каква е причината да са затворени за влизане в БГ ГККП Силистра и Кардам?
  Наблюдава се необичайна асиметричност – от БГ може да се излезе оттам, но обратно – само през Русе или чааак Дуранкулак. Независимо сертификат, тест ..

  Ваксинирайте се.. дори да имате антитела. След Делта варианта може следващия да е по-агресивен.. А и никъде не можете да пътувате без ЕС сетификат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *