Бизнес Водещи новини Общество

Екипажът на заседналия край Яйлата кораб към момента не иска да бъде евакуиран

Към момента екипажът на заседналия край Яйлата товарен кораб отказва да бъде евакуиран, тъй като той е в безопасност и това не е необходимо, съобщи на брифинг на мястото Румен Николов от Морска администрация – Варна.

„Определено е място, където екипажът ще бъде евентуално карантиниран. Членовете му ще бъдат обезпечени с храна, одеяла и всичко необходимо и ще бъдат изолирани. Създадена е координация с Окръжна прокуратура – Добрич, лицата да бъдат разпитани след карантинирането“, допълни областният управител на Добрич Васил Карапанчев.

Разследването за кораба Vera SU ще продължи когато екипажът слезе на брега

Работи се за недопускане на еко катастрофа. Разработен е план за следващ етап на процеса по изтеглянето на плавателния съд. Разтоварването ще се извърши с плавателни средства. През следващите дни предстои още един водолазен оглед на състоянието на кораба. Това ще стане, когато времето позволи – според прогнозите в понеделник или вторник през следващата седмица.

Николов обясни, че в носовата част на кораба има процеп през който има нахлуване на вода в първия отсек на кораба , но количествата не са толкова сериозни. Пробойната е в частта с цистерните, където се приема допълнително количество вода и те така или иначе са пълни. Освен това има протриване с размери 40-50 см на 7-8 см, но това не е довело до нарушаване целостта на хамбара, където е товарът.

Ще се изградят съоръжения, с които при необходимост екипажът да може да се евакуира.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *