Водещи новини Крими Общество

Бухчев: Ако екипажът на „Vera SU“ не слезе на брега, ще се наложи разследващите да се качат на кораба

„Ако екипажът на заседналия край Яйлата товарен кораб „Вера СУ“ не бъде евакуиран и не слезе на брега, ще търсим евентуално начин ние да се качим на кораба, защото без разпитите и корабните документи няма да разберем какво се е случило“, заяви на брифинг Окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. Той допълни, че не му е известно някой до момента да се е качвал на кораба.

Тази сутрин стана ясно, че екипажът на панамския товарен плавателен съд към момента отказва да бъде евакуиран.

Бухчев посочи, че всяка информация може да бъде проверена и чрез други източници, ако се окаже, че корабните документи са манипулирани по някакъв начин.

Разследването по случая, което се ръководи от Окръжната прокуратура в Добрич, работи по три направления. Както вече Про Нюз Добрич съобщи, образуваното от прокуратурата досъдебното производство е на основание чл. 340, ал. от Наказателния кодекс. Според него, който допусне да се повреди, заседне или потъне кораб и с това създаде опасност за живота на другиго или за значително повреждане на чужд имот, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Каварна обяви частично бедствено положение – спира достъпа до „Яйлата“

Първото направление по разследването е за престъпление по транспорта. Ще се работи по изясняване на фактите и обстоятелствата, довели да засядането на кораба. До момента екипажът не е разпитван, това ще се случи след евентуалното му слизане на брега. Ще бъдат иззети и необходимите корабни документи. Корабът е тръгнал от пристанище Южни в Украйна, като крайната точка е била Порт Варна.

Второто направление – с оглед вида на товара, мястото на засядане на кораба и евентуалните негативни последици за екологията в района, е за престъпление, при което би могла да бъде унищожена или силно увредена флора и фауна в района, както и да се достигне до престъпно замърсяване на околната среда.

„След като компетентните органи установят дали са настъпили щети за природата, ще се започне работа и в тази насока, като ще бъдат разпитани служители от Гранична полиция, Морска администрация и участвалите в претоварването на кораба. Възможно е това да стане в отделно досъдебно производство“, каза Бухчев.

Трето, ще бъде изяснено, дали действията на държавните органи и институции с отношение към случая са били адекватни, навременни и правилни.

С дронове наблюдават кораба край Камен бряг, за 30 мин. извеждат екипажа

„Научих от медиите, че екоминистър Асен Личев дава Морска администрация на прокуратурата. Такъв сигнал или материали към момента при нас не са получени. При получаването им те ще бъдат проверени, включително с назначаване на необходимите експертизи. Ние планираме такива действия още преди сигнала на министър Личев“, изтъкна Окръжният прокурор.

Днес следователят от Окръжна прокуратура разпитва служители от Гранична полиция, имащи отношение към случая. Съставен е план за разследването.

Обсъжда се въпросът за включване на втори следовател, с оглед обема на разследването.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *