Водещи новини - дясно Каварна Общество

С дронове наблюдават кораба край Камен бряг, за 30 мин. извеждат екипажа

Набелязаха мерки за освобождаване на заседналия кораба край Камен бряг на междуведомствена среща, водена от вътрешния министър Бойко Рашков

На междуведомствена среща в МВР са набелязали конкретни мерки за освобождаване на заседналия кораб край Камен бряг, съобщиха от вътрешното министерство.
В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване. С цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд е създаден координационен щаб в областната управа в Добрич и е бил изготвен план за действие, допълват от МВР.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е ръководил срещата. В нея са участвали служебните министри на околната среда, транспорта, земеделието и отбраната – Асен Личев, Георги Тодоров, проф. д-р Христо Бозуков, Георги Панайотов, зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Каварна обяви частично бедствено положение – спира достъпа до „Яйлата“

Представителите на институциите са набелязали конкретни мерки за изпълнение:

  • непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието
  • при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути
  • при успокояване на вятъра и вълнението /което към 13.30 часа днес е било четири бала/ – предприемане на действия за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води навътре в морето

Участниците в срещата са обсъдили и най-неотложните действия – укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската вода в района.
Районът около заседналия кораб е огледан с хеликоптер, но предвид скалистия релеф на брега властите са преценили, че разтоварването на кораба по въздуха не е безопасно.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *