Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Разследването за кораба Vera SU ще продължи когато екипажът слезе на брега

Разследването по досъдебното производство за заседналия край Яйлата кораб ще продължи, когато екипажът бъде разпитан и бъдат иззети корабните документи, съобщи за Про Нюз Добрич Окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Припомняме, че образуваното от Окръжната прокуратура досъдебното производство е на основание чл. 340, ал. от Наказателния кодекс. Според него, който допусне да се повреди, заседне или потъне кораб и с това създаде опасност за живота на другиго или за значително повреждане на чужд имот, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

„Очакваме да бъде свален на брега екипажът на кораба, да бъдат иззети документите. Към момента изчакваме. Няма как да си свършим работата, докато екипажът не слезе и докато не се съберат необходимите данни. Зависими сме от екипажа, а той ще бъде свален, когато времето позволява“, каза Окръжният прокурор.

Екипажът на заседналия панамски кораб „Вера Су“ се състои от 9 души - шестима турци и трима граждани на Азербайджан. По думите на Бухчев, след свалянето им те трябва да минат граничен контрол и може да бъдат карантинирани, така че разследващите да се забавят.

„Когато имаме достатъчно данни, евентуално за замърсяване на околната среда, увреждане на местообитания и др., ние ще работим и по това“, допълни Бухчев.

Натовареният с азотни торове плавателен съд е заседнал на Яйлата от 10 дни. Стана ясно, че операцията по освобождаването на кораба няма да се осъществи и днес заради лошото време. Вчера пък областният управител Васил Карапанчев каза, че с екипажа на кораба се поддържа постоянна връзка и при необходимост ще бъде евакуиран.

c