Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Главна прокуратура ще изнесе обобщени данни за сигналите от служебния кабинет

До дни ще бъдат изнесени обобщени данни какви сигнали са подадени до прокуратурата от служебното правителство, на какъв етап са, кой работи по тях. Това каза пред журналисти главният прокурор Иван Гешев. 

„Става въпрос за сигналите на служебното правителство, не на НС. През мен минаха повече от 50 сигнала от комисията на г-жа Мая Манолова. Те няма да бъдат описани в тази статистика”, каза Гешев. И обясни, че в прокуратурата са внесени и много сигнали срещу длъжностни лица от служебното правителство, както и от предишния кабинет.

Обвинител номер 1 допълни, че не знае какъв доклад има в НСлС относно дейността на шефа на НАП Румен Спецов. В сряда излезе информация, че има доклад, който го оневинява за евентуално извършени финансови измами., съобщи Нова ТВ.

За разследването по случая със заседналия край Камен бряг кораб Гешев припомни, че това е ангажимент на прокуратурата в Добрич и посочи, че очаква да бъде изнесена информация през следващите дни. В отговор на въпрос той уточни, че преценката дали има основания за повдигане на обвинения към длъжностни лица заради забавянето около изтеглянето на плавателния съд е на наблюдаващия прокурор, съобщи БТА.

За плановете за закриване на специализираната прокуратура позицията на Гешев беше, че това не кореспондира с върховенството на закона. Той посочи, че в България вече има седем или осем опита за приемане на закон за лобизма, но така и не са приети ясни правила, както е в ЕС и САЩ. "У нас е законно да си адвокат, после да станеш депутат и да се опиташ да промениш законите може би в интерес на тези, които защитаваш, дали обаче е морално, могат да си отговорят българските граждани", каза Гешев. И допълни, че е съвсем логично в България също да бъдат създадени ясни правила, за да е ясно кой чий интерес защитава.

Главният прокурор каза още, че от днес е с охрана от НСО и допълни, че ще спазва закона такъв, какъвто е. По думите му има изкривяване на информацията за преминаване на служители от Бюрото за защита към НСО. Според него тези твърдения са силно преувеличени, защото на нова работа били назначени само няколко шофьора.

В Албена главният прокурор участва в тридневен българо-германски семинар, посветен на международните аспекти на данъчно-наказателното право.

c