Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

МОСВ дава "Морска администрация" на прокурор заради заседналия кораб край Яйлата

Министерството на околната среда и водите подготвя писмо до прокуратурата, с което да я сезира да се проведе разследване за престъпление срещу околната среда, срещу ИА "Морска администрация", съобщи министърът на околната среда Асен Личев по време на брифинг във връзка със заседналия край Камен бряг кораб.

Мотивът на министерството е, че е било допуснато корабът, който видимо отива към брега, натоварен с насипен карбамид, да се блъсне в него и да застраши водната екосистема, и защитена зона "Яйлата".

По думите на министъра това е била причината за създадените рискове. Той добави, че по европейски регламент корабът няма право да пренася карбамид /азотен тор/ в насипно състояние, а трябва да бъде опакован.

Основният риск за околната среда в района е преодолян, защото е източено опасното гориво - лек дизел - от резервоарите на кораба, каза още Личев.

Министърът посочи, че "Морска администрация" е действала по "нелеп начин" при акцията по разтоварване на кораба, като тези действия са били "по-скоро пагубни". Затова е и наложил принудителна административна мярка, с която е забранил по-нататъшното й извършване.

Зам.-министър Петър Димитров заяви, че е бил одобрен и съгласуван план между институциите за провеждане на операцията, който "Морска администрация" не е спазила.

Асен Личев каза още, че са били взети проби от водата преди и след операцията, като вторите са показали 1,6 пъти по-висока концентрация на амониев нитрат. Той добави, че е възложил площен мониторинг с радиус 1 км от кораба, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната и морската среда при всяка следваща проведена операция по спасението на заседналия кораб. Взети са били и "полеви проби" за установяване на Ph, температура и кислород във водите, като те са показали стабилна тенденция.

Снимка: Нова ТВ

c