Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

РИОСВ: Дънните организми са застрашени от измиране заради азотния тор край Яйлата


„Възможно е ниската концентрация на кислород и загниването на морската растителност да доведат и до негативни въздействия върху дънните местообитания, в т.ч. измирания на дънните организми“. Това отговориха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда във Варна в отговор на въпрос от Про Нюз Добрич какви ще бъдат последствията за флората и фауната в Черно море в района на замърсяването от разсипаните азотни торове от кораба Vera SU, който преди 8 дни закъса край Яйлата.
От там обясниха, че РИОСВ–Варна продължава да извършва ежедневни огледи от деня на аварията с кораба в защитени зони „Калиакра“ и „Комплекс Калиакра“ с цел предотвратяване на замърсяването им. За разтоварването на товара от кораба, което доведе до изсипване на част от същия в морските води е съставен констативен протокол от РИОСВ-Варна. КП е предоставен на министъра на околната среда – г-н Асен Личев за издаване на принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба.
Проби от морската вода от акваторията на Черно море са в компетенциите на БДЧР и РЛ – Варна, чиито екипи в момента са на място.
На въпрос дали ще има санкционирани и кой, от Инспекцията отговориха, че в случай на установени вреди върху морската флора и фауна, РИОСВ-Варна ще предприеме всички необходими законови действия и ще бъдат санкционирани нарушителите, допуснали замърсяването.

c