Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Под електрически стълб в Турция откриха загинал млад орел, гнездящ и маркиран у нас

Млада птица - една от маркираните с GPS/GSM предаватели през това лято, от защитения вид малък креслив орел, е била открита мъртва преди няколко дни в района на турския град Коня, съобщават от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Учените от БЗДП разбират, че нещо с птицата се е случило, след смущаващи сигнали за данните от предавателя. Те са алармирали свои колеги - орнитолози от Турция, които реагират незабавно и успяват да идентифицират мястото на инцидента. Под електрически те намират и тялото на загиналата птица.

По информация от турските орнитолози, електрическият стълб е идентифициран като един от най-опасните за едрите птици, които, кацайки, могат лесно да направят контакт между проводниците под напрежение и заземени части от стълба. Това води до токов удар, смъртта на птицата и прекъсване на електрозахранването.

От БЗДП съобщават, че е уведомена местната електроразпределителна компания, за да предприеме необходимите мерки за изолиране на опасния участък.

Младият малък креслив орел бе маркиран през август тази година в гнездото си в защитена зона „Западна Странджа“ от екип на БДЗП за целите на проучването на вида. Чрез GPS/GSM предаватели се събира информация за миграционния му път, предпочитаните места, на които спира за почивка, временните му местообитания, заплахите и причините за смъртност по време на миграция. Конкретният случай затвърди една от основните заплахи за вида –опасни електрически стълбове, които причиняват токов удар и директна смърт на орлите.

Това е четвъртият случай за една седмица на загинал рядък вид птица от българската природа. След като в Разград бе задържан бракониер, причинил смъртта на десетки защитени птици и бозайници, в Източни Родопи бе намерен натровен черен лешояд, а малко по-късно край Ямбол – и прострелян със 16 сачми царски орел. Надяваме се черната поредица с унищожаване на застрашени видове да спре и призоваваме хората да подават сигнали до РИОСВ и полицията при намиране на бедстваща птица или ако са свидетели на престъпления срещу дивата природа.

опасният електрически стълб - снимка © Cansu Özcan/ İbrahim Soner Güzel

От БДЗП изказват "огромна благодарност на Cansu Özcan и İbrahim Soner Güzel за бързата реакция при намирането на загиналия малък креслив орел в Турция".

Поставянето на GPS-GSM предаватели на млади малки кресливи орли се извършва в рамките на LIFE проекта „Земите и горите на орела“.

c