Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Обучение по гайда и кавал предлага най-младата школа на НЧ „Й. Йовков-1870 г.” в Добрич

Ученици за новия творчески сезон набира Школата за народни инструменти при Народно читалище „Йордан Йовков-1870 година” в Добрич. Обучението в нея е по два инструмента – гайда и кавал. Преподавател е Мариян Тодоров. До преди две години той е водил такава школа в Народно читалище „Димитър Дончев-Доктора” в Тервел, но заради пандемията тя е закрита. Тодоров е завършил музикална паралелки в Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич. През годините е свирил в различни оркестри.

Школата за народни инструменти е най-младата в читалището – тя отваря врати през май, разказа за Про Нюз Добрич Мариян Тодоров. Не е спирала да работи през цялото лято. За сега учениците в нея са двама, но интересното е, че не са деца, а възрастни – мъже на около 40 години, и двама свирят на гайда. Единият от тях по професия е пожарникар, а другият е сервизен специалист на земеделска техника. И при двамата определено има напредък, посочи преподавателят. По думите му не е имало и месец от началото на обучението им когато са участвали в концерт.

Доколкото зная, досега в читалището не е имало Школа за народни инструмента, сподели преподавателят. Решението да бъде разкрита такава е на Читалищното настоятелство, което поканило Тодоров да преподава в нея.

Няма никакви възрастови ограничения за желаещите да изучават кавал и гайда в НЧ „Йордан Йовков-1870 година”, сподели музикантът. Той посочи, че е хубаво да има и деца, които желаят да се обучават в музикални училища и които той може да подготви. Могат да се запишат и работещи хора, каквито са и първите му двама ученици. „Всеки, който желае да свири на кавал или на гайда, е добре дошъл в школата”, каза Тодоров. По думите му няма предварително изискване бъдещите му ученици да са музикални, обясни, че това си проличава с времето и на когото му е трудно той сам ще се откаже.

Заниманията в Школата за народни инструменти са два пъти седмично, всяко от тях е с продължителност 45 минути. Учениците се ограмотяват и нотно, не свирят само по слух, задължително се изучава и солфеж.

Възвръща ли се интересът на младите хора към свиренето на народни инструменти питаме Мариян Тодоров. Той отговаря: „Бих казал да в по-големите градове, като Варна например. Там интересът е в пъти по-голям. В по-малките населени места, за съжаление, не е така. Ще направим всичко възможно да възобновим интереса и на младите, и на по-големите, да ги върнем към българското, към фолклора, с който сме прочути в цял свят”.

По думите на преподавателя друга цел на Школата за народни инструменти освен обучението по гайда и кавал е възпитаването на музикална култура в учениците. Те ще имат възможности за изяви в зависимост в каква степен са усвоили инструмента – както в концерти, така и в конкурси.

c