Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Добрич ще е домакин на Националния преглед на фолклорните ансамбли на CIOFF

На 17 октомври, неделя, от 10 до 16 часа на сцената на Летния театър в Добрич ще се проведе 6-ят Национален преглед на фолклорните  ансамбли 2021-2022 на CIOFF® България, съобщават от Общината. Той е за присъждане на званието „Представителни ансамбли” на България за CIOFF® в различни категории за представяне на страната ни на международни фолклорни фестивали и културни форуми в чужбина.

Една от основните цели на Националната секция за България на CIOFF® (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства  -  асоцииран партньор на ЮНЕСКО)  е да съхранява и популяризира духовното и културно наследство на България чрез музика,  песен  и  танц,  представяно  от  групи,  ансамбли  и  формации, работещи  в  сферата  на фолклора, танцовата самодейност  и нематериалното културно наследство.

Участниците в прегледа се явяват в следните категории:

  • - Групи за хорово пеене,
  • - Танцови групи и ансамбли за автентичен и изворен фолклор,
  • - Танцови групи и ансамбли за обработен фолклор – деца до 14 г.,
  • - Танцови групи и ансамбли за обработен фолклор – възрастни над 14 г.,
  • - Групи за маскарадни, маскени, кукерски игри и народни обичаи,
  • - Камерни (певчески, инструментални) групи до 10 човека,
  • - Индивидуални изпълнители.

Прегледът ще се проведе на два етапа. Първият ще е тази година и до него  ще бъдат допуснати за участие всички пожелали колективи и утвърдени ансамбли. Вторият финален етап ще се проведе през 2022 година, ще бъдат избрани Представителни ансамбли на Националната секция за  България на  CIOFF®. Срокът  на  действие  на  званието Представителен ансамбъл е за четири години с валидност от 2023 г. до края на 2026 г. 

c