Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Дадоха зелена светлина за изграждането на вятърен парк в община Добричка от немска компания

Общинският съвет на Община Добричка даде съгласие да бъде изменен  Общият устройствен план и да се допусне изработване на Подробен устройствен план-План за застрояване за изграждане на ветроенергиен парк в землището три села от компания от Германия. Предложението беше внесено от кмета Соня Георгиева.

Предвижда се вятърният парк „Изгрев” да се изгради в землищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци. Всички поземлени имоти в инвестиционното намерение са частна собственост с трайно предназначение на територията – земеделска и начин на ползване – нива. Общата площ, на която ще бъде трайно променено предназначението при реализацията на проекта, възлиза на до 120 декара или под 0.01 процента от цялата земеделска територия на община Добричка.

Както Про Нюз Добрич писа заявлението е подадено от „Вятърен парк Изгрев” ЕООД с адрес във Варна. Дружеството е част от германската компания „Wpd AG” със седалище Бремен, която е лидер в разработването, управлението и експлоатацията на соларни и вятърни паркове в световен мащаб. Към момента „Wpd AG” е активна в 25 страни по света, с над 3 200 служители, специализирани в развитието и експлоатацията на ВЕИ технологиите. Германската компания е изградила вятърни паркове с над 2 400 вятърни генератора с обща мощност над 5 150 МВт. Изградените соларни паркове от „Wpd AG” надхвърлят 1 200 МВт..

c