Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ти гониш: Търговци излязоха извън борсите, НАП ще проверява и там

Проверките на най-големите борси за плодове и зеленчуци се модифицират, след като част от рисковите търговци са изнесли дейността си в околностите на тържищата. От приходната агенция обявиха, че инспекторите на НАП ще контролират и санкционират нелегалната търговия и извън границата на стоковите борси, съвместно с органите на МВР. 

Нови тържища ще бъдат добавени към местата, където приходната агенция ще осъществява наблюдение и контрол, стана ясно след като данъчните провериха над 40 000 превозни средства, обекти на борсите и търговци.

Преди близо 3 седмици приходната агенция започна денонощни наблюдения в 13-те най-големи борси в страната. На входа и изхода на тържищата бяха организирани контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите продължават да следят за произхода на стоките, придружаващите ги документи и укриване на приходи от продажби.

Как НАП вижда развитието на ситуацията

Веднага след началото на акцията, добросъвестните търговци, които законно отчитат продажбите си, отчетоха значителен ръст в оборотите си. С над 50% нарасна и движението на плодове и зеленчуци с надлежно издадени фактури и транспортни документи. Паралелно с това обаче част от бизнеса с плодове и зеленчуци се изнесе в близост до борсите – на паркинги и нерегламентирани складове, където опитите за търговия без документи продължиха. В отговор на това, съвместни екипи на НАП заедно с полицаи, ще контролират тези места и ще санкционират нарушенията на данъчното законодателство.

„Проверките на тържищата и местата около тях продължават, съвместно с полицията. Правим това не само в полза на бюджета, но и за да защитим търговците, които съвестно спазват закона. Ще останем толкова дълго, колкото е необходимо, за да ограничим нелоялната конкуренция“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов

c