Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество

ОДБХ: Продължава контролът по забраната на вноса от Румъния на хранителни продукти от свинско месо

Продължава контролът на транспортни средства на граничните пунктове с Румъния, с изземване на хранителни продукти от свинско месо, съобщи д-р Пенка Николова, началник отдел „Здравеопазване“ в Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/. Внасянето на такива храни от северната ни съседка в България е забранено от три години заради разпространението там на Африканска чума по свинете /АЧС/.

В Румъния от началото на септември до днешна дата има регистрирани 57 огнища на АЧС в личния двор и 4 във ферми, посочи д-р Николова. Тя увери, че се поддържа дезинфекцията на граничните пунктове с дезинфекционните площадки.

Епизоотичната обстановка в област Добрич по отношение на АЧС и инфлуенцата по птиците е спокойна, каза още д-р Николова на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

В областта няма констатирани огнища през годината от двете болести. Най-близкото огнище на АЧС е било регистрирано на 19 юли във варненската община Бяла. Тази година няма и случаи на АЧС при дивите прасета.

От началото на годината до сега ОДБХ е реагирала на 9 сигнала, при които е установено нерегламентирано отглеждане на свине в личните стопанства. Взети са проби от 9 прасета, които са отрицателни. Издадени са разпореждания собствениците да си узаконят животновъдните обекти. Последният случай е от миналата седмица от с. Коларци в община Тервел, където са установени 6 нерегистрирани прасета. Тече процедура по тяхното изследване.

През 2019-а и 2020 година няма установени огнища на инфлуенца по птиците в област Добрич, в околните области също липсват такива. В страната в момента има четири огнища. Д-р Николова подчерта, че в личния двор е необходимо птиците да се отглеждат на закрито, фуражът също да се държи закрит, да се отглеждат разделени водоплаващите птици от кокошките.

Засега инспекторите не са установили нарушения по отношение на биосигурността на големите животновъдни обекти в областта.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *