Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Мъж от Добрич накарал младеж с интелектуални затруднения да му изтегли кредити за 25 000 лв.

Възмущението си от хора, които злоупотребяват и мамят младежи с интелектуални затруднения от Социалното предприятие „Чудната градина” в Добрич, изрази председателят на Фондация „Свети Николай Чудотворец” Мария Методиева. Тя сподели, че само за последните месеци случаите са няколко.

Най-фрапантен е този, в който мъж от Добрич накарал един от младежите – негов съсед, да му изтегли два кредита от банков клон във Варна на обща стойност 25 000 лева. „Почти съм убедена, че е станало чрез позната в банката – сподели за Про Нюз Добрич Методиева. – Защото аз като ходих да тегля кредит толкова трудно ми го дадоха. А на момчето му личи и в говора, и във всичко, че е с умствено изоставане. Как така са му дали 25 000 лева? С минимална работна заплата от 650 лева”, недоумява тя.

Мъжът, който накарал младежа да изтегли кредитите, е взел парите, договора, картата. Председателят на фондацията посочи, че два месеца е плащал вноските. От банката се извинявали с това, че много хора теглят пари за приятели. „Аз съм абсолютно убедена, че той няма да плаща в продължение на 10 години кредита – каза Методиева. – Чиста проба измама”.  

Съседът познавал младежа от дете и знаел какъв е проблемът му. Баща му починал преди няколко години, след това и баба му, изгубил майка си преди два месеца. „Те са изчакали двете братчета да останат сами, сирачета и да ги оберат по този начин”, смята председателят на „Свети Николай Чудотворец”.

Подготвена е жалба, която ще бъде внесена в прокуратурата. Мария Методиева уточни, че измамата още не е доказана, по нея тепърва ще работи следствието. Сподели, че доста са се чудили дали да подадат жалбата, защото няма как да бъде образувано дело предвид на това, че мъжът изплаща кредитите. „Ще проверим дали ще плати през ноември. Най-много да плати три месеца”, смята Методиева.

Тя разказа и за другите случаи на измами. Младеж с интелектуални затруднения бил подлъган от познат да купи три телефона за 4 000 лева, който му казал, че после ще му даде парите. Това не се случило. Сега младежът отделял по 200 лева на месец, за да ги изплаща. Открадната му била и камера, която закупил за 500 лева от първата си заплата. Друг младеж от „Чудната градина” пък бил подмамен от свой познат и му продал за 10 лева подарени му маркови маратонки.

Последният случай на измама е от понеделник. Голямо дете е помолило младеж да си даде велосипеда да го покара. Понеже бил добродушен се съгласил и предоставил колетото си. С часове чакал момчето да му го върне, но то така и не се появило.

„Наивни ли са нашите хора? Интелектуалното затруднение сигнална лампа за измамници ли е? Или просто този свят е твърде порочен? Кога стана такъв? Какво сърце трябва да имаш и душа въобще носиш ли, за да понечиш да излъжеш именно тях? Е, ние няма да се уморим да ги подкрепяме във всички техни неволи”, пита Мария Методиева.

c