Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Камелия Кондова от Добрич е носител на Националната литературна награда „Изворът на белоногата”

Поетесата Камелия Кондова от Добрич е носител на Националната литературна награда „Изворът на белоногата” за 2021 година, съобщават от Община Харманли. Журито на 22-то издание на Националните литературни празници “Изворът на Белоногата” й присъди престижното отличие за цялостно творчество и принос в българската литература. Наградата бе връчена от кмета на Община Харманли Мария Киркова.

Поетичната вечер, състояла се в Културен център Харманли, при спазване на противоепидемичните мерки и изискванията на здравните власти, бе открита и водена от харманлийския поет Георги Николов. В традиционното литературно четене се включиха поетите Иван Есенски, Нико Стоянов, Росица Станева, Ели Видева, Георги Николов, Светлана Николова, Рада Асенова.

Тазгодишният лауреат Камелия Кондова е онази прекрасна българска поетеса, която написа и продължава да създава най-светлите и най-тежките стихове в съвременната българска поезия. Родена е в Добрич, завършила е Езикова гимназия „Гео Милев”. Висше образование получава във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност Българска филология. Работила е като журналист в Добрич. Член е на Съюза на българските писатели от 1997 г. Автор е на стихосбирките: “Повод за живот”, “Не и милост”, “Как се обича художник”, “Тепърва ще се уча на живот”, „Бай Георги има тъжни рамене“, "Неделята, която беше в понеделник". Отличавана е с голямата награда на Националния конкурс “Петя Дубарова”, с голямата награда на Националния конкурс “Веселин Ханчев” (двукратно), с първа награда на в. “Литературен глас”-Стара Загора, с първа награда от Националния конкурс “Петър Алипиев” (2003), носител на приза на Националната литературна награда „Дора Габе“ (2018) и др.

c