Водещи новини - дясно Култура Общество

28 септември – Международен ден на „правото да знам“

На 28 септември се отбелязва Международният ден на “правото да знам”. Определен е по инициатива на Международната мрежа на защитниците на свободата на информацията.

Решението за създаването и утвърждаването на 28 септември като специален ден за застъпниците за свобода на информацията бе взето в последния ден от международната работна среща “Прилагане на законодателството за достъп до информация. Съдебни практики”, проведена на 26-28 септември 2002 г. в София. В нея участваха представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 страни – Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Индия, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Румъния, Словакия, САЩ, Унгария и Южна Африка, както и представители на международни организации, работещи в тази област.

На 28 септември 2002 г. бе учредена и Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията, на която Програма Достъп до Информация (ПДИ) е съосновател и член. Членовете на новоучредената мрежа приеха меморандум за целите и начина на нейната работа. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация членовете на мрежата решиха да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам. Днес в нея членуват над 200 организации и групи от целия свят, които обменят информация и опит и участват в международни инициативи за популяризиране на правото на свобода на информация и подобряване на стандартите в областта на свободата на информация.

По повод 28 септември членовете на мрежата организират разнообразни мероприятия с кампаниен характер. С този ден застъпниците целят да се популяризира правото на свобода на информацията и да се поощрят усилията на граждани, журналисти, неправителствени организации в търсенето на обществена информация, както и институции, които най-добре са организирали предоставянето й. През годините бяха организирани конференции, обучения, символични състезания и конкурси, церемонии по връчване на награди, рок и поп концерти, театрални постановки, прожекция на филми, организирано подаване на заявления за достъп до информация от граждани, стартиране на нови уеб страници, насочени към популяризирането на правото да знам, както и специализирани публикации. В някои страни Денят на правото да знам се е превърнал в Седмица на правото да знам. Появи се и музика за Деня на правото да знам.

През 2015 година 28 септември бе припознат от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация.

Всяка година “Програма Достъп до Информация” връчва награди за принос в областта на свободата на информация. Тази година наградите ще бъдат връчени на онлайн церемония днес от 15.00 часа.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *