Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Започна операцията за разтоварване и изтегляне на заседналия край Яйлата кораб

Тази сутрин започнаха дейностите за подготовката на заседналия край Яйлата турски кораб "Vera su" за разтоварване и изтегляне.

Към 9,30 часа е пристигнал специализиран катер с водолазно оборудване.  С подводен дрон се прави оглед на кораба и водите за евентуален разлив. В акцията се включват катерът "Спасител1" и хидротехническият кораб "Хидро3".

Към 10,30 плаващият кран "Антей", с който трябва да се извърши разтоварването на съда, е тръгнал от Пристанище "Варна". Очаква се той да пристигне към 15,30 часа.  Очаква се в операцията да се включат влекачи, плаващ кран и баржи.

Предвижда се Vera SU да бъде допълнително укрепен с две котви, тъй като в края на деня се очаква влошаване на времето. Прогнозата е за силен север-североизточен вятър и високи вълни.

Припомняме, че вчера министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев подписа заповед, с която разпореди на компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU. За целта през последните дни са ангажирани всички отговорни институции, за да се намери най-доброто и безопасно решение и да се предотврати замърсяване на околната среда. Заповедта влиза в сила от 26 септември и предвижда: безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и впоследствие задържане на плавателния съд и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи при операцията.

От сдружение "Черноморски изгрев" пък предупредиха, че времето за разтоварването на кораба “Vera Su” изтича и обявиха,, че са готови да предоставят 53 риболовни кораба и екипажи в операцията по спасяване. 

Снимка: Румен Сарандев, Радио Варна

c