Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

БХРА настоява за спешни мерки, които да запазят кадрите в туризма

За социални мерки, чрез които да се подпомогнат сезонните работници в туризма, както и за дългосрочна програма за запазването на тези кадри настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От Асоциацията посочват, че близо две трети от работещите в туристическия сектор са сезонни работници. „Техните интереси продължават да не са защитени и затова голяма част от тези служители напускат и има риск никога повече да не се върнат в индустрията. Това са хора с квалификация, които владеят по няколко чужди езика и имат опит, но са обречени заради бездействие от страна на държавата. В същото време тези работници не могат да ползват потребителски кредити, защото банките приемат туристическия бизнес за рисков отрасъл и отказват да отпускат заеми на служителите в сектора“, изтъкват от Асоциацията.

По проучване на БХРА близо 60 на сто от тези, които сменят сектора, са го направили именно защото имат да обслужват потребителски кредити, които не могат да рефинансират или не могат да получат нови заеми, ако останат да работят в туризма.

След края на сезона тези, обикновено млади хора, които търсят препитание за себе си и своите семейства, не могат да взимат обезщетения на трудовата борса, защото не покриват изискванията за необходимия трудов стаж от Агенцията по заетостта. Работодателите им очевидно не могат да им плащат осигуровки и заплати 12 месеца, при условие, че работят по 2-3 месеца на година в сезонните обекти, подчертават за пореден път от БХРА.

Неколкократно от Асоциацията са предлагали да се промени нормативната база, така че работещите в туризма да получат право на обезщетение от Бюрата по труда след 5 месеца трудов стаж. Ако това не се приема от държавата, да се помисли върху варианта персоналът да работи във фирмите според натовареността на обектите, а през останалите месеци за трудов стаж, необходим за получаване на обезщетение за безработица, да се организират курсове, финансирани от социалното министерство. Належащо е да се помисли за финансиране на мерки за квалификация и преквалификация на служителите, категорични са от БХРА.

Асоциацията дава за пример Германия, където сезонните работници плащат всеки месец данъци, но ако през годината не достигнат доходи колкото е необлагаемият минимум в страната, им връщат обратно всички платени данъци, за да им осигурят минимални финансови доходи за нормално съществуване.

c