Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Автобусните превозвачи в Добрич ще протестират символично

Големите фирми - автобусни превозвачи в Добрич ще протестират символично, съобщи за Про Нюз Добрич Валентин Василев от „Пътнически превози” ЕООД - представител на Конфедерацията на автобусните превозвачи и координатор на протестните действия на превозвачите в региона. За утре е насрочен национален протест заради липсата на подкрепа и помощ за бизнеса.

Василев обясни, че на автобусите от извънградския транспорт ще има табели с надпис „протест“ на фона на националния трикольор.

„Ще се стремим да информираме пътниците за нашите искания. Смятаме, че информативната част повече ще свърши работа, отколкото ефективна мярка  - да кажем, че няма да превозваме хората. Нещата и да се решат, няма да се решат за един ден, затова тези протестни знаци ще останат няколко дни на автобусите“, каза Василев.

По думите му протестът е символичен, но който желае да протестира ефективно си е негово право. Към този момент на национално ниво има сближаване на позициите, но още няма изявления.

Национални медии съобщиха, че ако се постигне договорка със социалния министър Гълъб Донев, протест няма да има.

„Важно е да не допуснем липса на ред или социално напрежение в транспортното обслужване, в диалог сме с органите на реда“, добави Василев.

Основното, за което превозвачите настояват, е възстановяване на мерките 60/40 и компенсациите от 290 лева на служител във вида, в който бяха миналата година, търсене на възможност за грантови схеми, мерки за смекчаване на удара от повишените цени на горивата. Исканията са чисто икономически искания, не политически, подчерта Василев.

Той смята, че увеличение цените на автобусните билети е невъзможно, защото няма да има кой да пътува.

c