Водещи новини - дясно Култура Общество

Арт лента на режисьора от Добрич Снежана Иванова показва одеждите на български владетели от 14 век

Нос Калиакра стана през изминалия уикенд декор и сцена за кратък художествено-документален филм, пресъздаващ образи на български владетели и велможи от 14 век, преди падането на България под османско владичество.

Историческото и арт видео е дело на режисьора Снежана Иванова от Добрич, дългогодишен възстановчик от клуб „46-ти Добрички пехотен полк“. Лентата не само показва одеждите на нашите владетели отпреди седем века, но и разказва за съдбата на трите български царства от онова време – Търновското, Видинското и Добруджанското деспотство.

Идеята е на Иванова и се родила преди три години, когато за първи път видяла творенията на Надежда Николова. Тя е исторически реконструктор от Шумен и възстановява с изключителна точност автентичните облекла на владетели и боляри от 14 в. Изработва ги изцяло ръчно,  съобразно малкото налични исторически извори, с които разполагаме, и които тя е изучавала задълбочено. Един от тях е Лондонското Четвероевангелие на цар Иван Александър. Историческите костюми на шуменката са показвани в редица градове на страната.

По идеята работи и добричкият фотограф Димитър Христов.

„Облеклата в онова време са били много красиви и пищни, от кадифе и коприна. Сравнявала съм ги с дрехите на владетели от същото време в европейските държави. Нашите не отстъпват с нищо, дори са били по-елегантни от натруфените одежди на европейските велможи“, казва Иванова.

В снимките са участвали моделите Теди Мод и Деси Бонева, около 30 деца от 5 и 9 клас от училището по изкуствата „Св. Кл. Охридски“ в Добрич, както и реконструктори от добричкия клуб.

Във филма оживяват образите на цар Иван Александър, втората му съпруга Сара Теодора, дъщерите му Кераца, Кера Тамара и Десислава, синът му Иван Асен и др.

„Целта ми е да се привлече вниманието и да се възбуди любопитство към това колко значими, величествени и влиятелни са били нашите владетели, какви големи за времето си личности и дипломати са били“, сподели за Про Нюз Добрич Снежана Иванова. Тя благодари на учениците от СУ „Св. Кл. Охридски, които не за първи път участват в проекти на възстановчиците.

Когато филмът бъде завършен, ще бъде показан на обществеността в града. Той е създаден с подкрепата на Регионалния исторически музей – Добрич, и СУ „Св. Кл. Охридски.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *