Бизнес Водещи новини Общество

Лозар от Тервел: Големите производители на грозде ще имат проблеми, винарните не изкупуват

Лозарите ще имат проблем с изкупуването на реколтата, тъй като тази година няма търсене на грозде от винпромите, коментира за Про Нюз Добрич Иван Йоргов – производител от Тервел. Заявките за количества от страна на винарните били малко, а причината е, че те разполагат с количества вино.

„Те използваха мерките на държавата към лозаро-винарския сектор за съхранение на вино, които миналата година се дадоха на винарните, и тази година по-плахо стъпват на пазара. Ние, производителите, търсим по-висока изкупна цена, защото скочиха торовете, препаратите, горивата и цената на работната ръка. А винпромите не са готови да дадат по-висока цена. Аз успявам да реализирам продукцията по частници, но по-големите производители на грозде, доколкото контактуваме помежду си, имат проблеми“, каза лозарят.

Винпромите предлагали цена 0.60 – 0.75 лв./кг за белите качествени сортове –  Совиньон Блан , Шардоне, Совиньон Гри. В нашия регион червени сортове няма много, тъй като в Добруджа се търсят най-вече бели. При червените цената 60-80 ст.

„Цена от  1 лев е логична, за да имаме спокойствие. Ние имаме много повече мероприятия от зърнопроизводителите например и държавата трябва да отпуска повече средства за сектора. Ако получаваме по-високи субсидии, цената може да е по-ниска“, посочи Йоргов.

По думите му не за първа година се получава такова извиване на ръцете за цената от страна на винарните, но тази година те изобщо не изкупуват от българските лозари. Купували обаче румънско грозде, което е по-евтино.

Почти приключва гроздоберът на белите сортове. Масивите от над 100 декара на Йоргов в Тервелско са пострадали от градушката в началото на август. Унищожена била 50% от продукцията. Тази година добивът му е около 300 кг/дка, докато в много добра година е прибирал над 2 тона. Въпреки малкия добив качеството на гроздето е много добро. В региона някои сортове са пострадали от черно гниене по гроздата, но като цяло се очаква висококачествен продукт и хубава година за винопроизводство, смята лозарят.

„Забелязвам много интересни аромати тази година. Досега от мерлото ширата и виното имаха аромати на горски плодове, а сега усещам вишна, череша, а танините са доста по-богати. Тези аромати ако се развият във виното ще се получат много качествени напитки“, казва Йоргов.

В област Добрич има около 1500 дка с качествени сортове.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *