Водещи новини - дясно Крими Култура Общество

КУЛТУРНО в ефир: “Яйлата” край Каварна и други съсипани Национални обекти отиват на Европрокурор. Ще искам помощ и от ДАНС – Минеков

Министърът на културата и във втория служебен кабинет “Янев” Велислав Минеков увери, че документацията за определени корупционни сделки, извършвани през последните години в Министерство на културата, ще бъдат дадени на разследващите органи у нас и в Европа. Той изрази съжаление, че времето с което разполага е твърде малко и не позволява съществена промяна на изградения в годините корупционен модел. В ефира на bTV културният министър също така обяви, че ще помоли изключително настойчиво партия ГЕРБ да се изнесе от двата етажа, които заема в сградата на НДК, тъй като през годините не е платила нито лев наем, а управленският борд на Двореца на културата се налага да се справя със сериозни финансови проблеми.

В национален ефир Минеков недвусмислено заяви, че като посочен от държавния глава да осветли състоянието в което се намира МК, ще подкрепи кандидатурата му за втори мандат, както и че за него преизбирането на Румен Радев е вън от всяакво съмнение.

Проф. Минеков отново потвърди, че ще изпрати до Европрокуратурата изпълнението на проекта за реставрация на крепостта “Яайлата” край Каварна заради констатирани сериозни финансови нарушения. Той съобщи, че ще иска помощ и от ДАНС – за разследване финансирането на Паметника на Цар Освободител в центъра на столицата, както и на редица други национални обекти.

Цонко Цонев: Минеков ще се изложи, ако даде крепостта „Яйлата“ на европейската прокуратура

“Там 1,8 млн. лв. ги няма, не знаем откъде са и кой ги е похарчил. Няма обществена поръчка, а реставрацията е дадена на неграмотно лице. От Стопанската камара казват, че нямат нищо общо със средствата, в Столична община нищо не знаят. Това са пари, които се твърди, че са получени от руснак – бизнесмен, който е в санкционния списък на САЩ и те смятат, че е участвал в престъпна групировка. Твърди се, че има такова дарение. Аз още не мога да го намеря. Дотук нищо не се разбира, не знам дали са дадени и получени тези пари“

„Следващото действие, което ще насоча към прокуратурата, е островът Свети Кирик. Трябва да ви покажа разрухата там. Ситуацията напомня Берлин през 1945 г.

“Имаме хотел на Черноморието (собственост на МК – бел.ред.) със 111 легла, който е даден под наем и до днес вече 7-ма година няма нито един лев наем печалба. Даден е под наем на симпатични млади оправни хора, които даже са си направили басейн, който май е незаконен. Хотелът е в Черноморец. По думите му не е ясно кой е сложил подписа си под договора за наем, но предполага, че това е бивш директор на студия “Време”.

“Това, което е с евросредства – обръщам в посока Европейска прокуратура, не става въпрос само за „Ларгото“, има и още, например „Яйлата“, „Квадрат 500“

Проф. Минеков дава реставрацията на Яйлата на европейския прокурор Кьовеши

Според културния министър съдебната реформа е ключова, тъй като при всекидневните корупционни разкрития в Министерството на културата е наложително да се задействат разследващите институции. По думите му, за откритите нарушения е сигнализирана прокуратурата. 

„Много е важно да преборим корупцията. За съжаление, парламентарните въпроси, които получавах често пъти бяха неясни, комични – за биографии на мой сътрудник, за броя  коли, които министерството има, за броя самолетни полети. В този малък срок (депутатите – бел. ред.) трябваше да се захванат с т.нар. съдебна реформа“. 

Министър Минеков търси спешно решение за една каса на входа на “Двореца” в Балчик

проф. Велислав Минеков – кадър бТВ

Относно участието си в инициативен комитет за издигане на Румен Радев за нов президентски мандат, културният министър заяви:

“Виждам как вбесява една политическа общност, което ми е много приятно… И със сигурност той ще бъде президент. Всякакви останали напъни са излишни.”

“Аз съм бил канен да изиграя т.нар. “гърмян заек – това е много тъжно. Понякога последствията са много неприятни. Спомням си как Неделчо Беронов бе поканен като кандидат за президент, а в последствие – за съжаление – забравен, изоставен.”

На въпросът: Ако това беше офис на БСП? – проф. Минеков бе категоричен: “Няма значение. Това е част от НДК. Искам си наема!”

За какви още колоритни картини, свързани с работата на Министерство на културата – персонални и системни, говори културният министър, може да видите и чуете → ТУК

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *