Водещи новини - дясно Здраве Общество

ВЛАСТ: Готов съм да отменя всички мерки, ако хората над 60 г. се ваксинират – Кацаров

д-р Стойчо Кацаров – кадър БНТ

“Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко, да не умрем. Хазартно отношение към живота е, ако при тези числа не се ваксинираш. Дори хората само над 60 години да се ваксинират масово, аз съм готов да отменя всички мерки, защото смъртността е там.”

Това заяви днес по БНТ министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той поясни, че целта на третата доза е да подобри имунната защита, което да доведе до по-малък брой болни и до по-малък брой починали. Предвидено е бустерната доза да се прилага след като са изминали 6 месеца след завършен цикъл на имунизация.

Ако страната не навлезе в новоопределената тъмночервена зона, присъственото обучение може да продължи до края на учебната година.

“Ако се ваксинираме масово, присъственото обучение ще остане за всички деца. Продължава при децата да протича по-леко заболяването”

Според д-р Кацаров, изборът за поставяне на трета доза от продукта на Pfizer, е защото проучвателния екип на компанията е напреднал в изследванията. Той отрече да има търговски или политически причини в избора.

“Възможно е някой да си е слагал трета доза, но тя не е регистрирана в системата, формално е нарушение на правилата. Цялата организация за поставянето е осигурена, призовавам всички да го направят. Случаите на тежки усложнения са изключителна рядкост, всяко лекарство може да даде странична реакция. Преобладаващият щам е Делта, извършват се проверки на заведенията, набелязват се определени обекти. И най-добрият контрол няма да е успешен, ако самите хора отказват да участват. Не е нужно да се гоним. Няма паника и хаос, разкрити са необходимите легла, създадена е добра организация, има лекарства.”

Здравният министър коментира също и изписването на лекарства за лечение на COVID-19 в домашни условия.

“Те са безплатни за здравно осигурените, здравно неосигурен ще получи диагностика, но няма да получи безплатни лекарства. Става по-бавно, отколкото ми се иска, има политическа намеса, опит да се саботира процесът. Очевидно е, че има разпореждане към кметове на общини да се въздържат и да не допускат общински ДКЦ-та да сключват договори за разкриване на COVID зони.”

“Аз съм силен привърженик ваксинацията да е доброволна, възможно е да се обсъдят мерки за повишаване на сигурността на определени категории хора, например един конгрес да може да се проведе, ако в залата бъдат допускани само хора, които са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест.”

Той коментира и все по-коментираните сигналите за използването и издаването на фалшиви COVID сертификати.

“Те са анонимни, да ги разкрие може полицията и прокуратурата, допускам, че част от ваксинираните случаи в болница може да са имунизирани само на книга и затова да са починали, да са попаднали в болница и да са в тежко състояние.”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *