Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата разследва заседналия край Яйлата кораб, той се пълни с вода

Окръжната прокуратура в Добрич е започнала разследване на причините за заседналия край Яйлата кораб, натоварен с 3300 тона азотни торове – карбамид.

Досъдебното производство е на основание чл. 340, ал. от Наказателния кодекс, съобщиха за Про Нюз Добрич от прокуратурата. Според него, който допусне да се повреди, заседне или потъне кораб и с това създаде опасност за живота на другиго или за значително повреждане на чужд имот, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Както по-рано Про Нюз Добрич съобщи, бившият военен водолаз от Добрич и собственик на водолазна школа Найден Недев днес направи граждански оглед на кораба и установи, че има пробойни. По думите му има теч на торове, а корабът се пълни с вода. Ако не се предприемат спешни мерки, плавателният съд ще се обърне, предупреди той.

Водолаз алармира: Торове изтичат в морето от заседналият кораб край Яйлата

Недев даде и предложение как да бъде решен проблемът, тъй като няма възможност да се позиционира съд, който да разтоварва, защото мястото там е много плитко. Има възможност да се разтовари, но всичко трябва да стане организирано, много бързо, на ръка, твърди той. Според него има възможност за измъкване на кораба, ако се разтовари. Трябват незабавни действия понеже вече има крен на ляв борд, което може да размести товара и да го преобърне.

На гориво няма разлив, защото горивните танкове не са засегнати, каза Недев. Според него изтичат само торове и те се разтварят в морето.

Екозащитници се опасяват, че има разлив от заседналия край Яйлата кораб

„Ако собственикът разреши и влязат екипи и започнат да действат, ако се направи мобилизация, ще се разтовари и тогава има голяма възможност, ако корабът даде пълен заден ход, да се измъкне“, смята водолазът. Според него това трябва да стане в рамките на 24 часа,  преди да се развали времето или да се обърне товарът,  защото влиза вода и може корабът да се килне на една страна. Има шансове, но те намаляват с всяка минута, категоричен е Недев. Според него ако каробособственикът  даде разрешение, със сигурност ще има земеделци, които ще искат да купят торовете на по-ниска цена.

Карбамидът е азотен тор с високо съдържание на активно вещество – 46%. Химическата формула на карбамида е близка по състав до органичната формулация на уреята, което и дава редица предимства при масовата употреба за подхранване на земеделските култури. Карбамидът е най-концентрираният азотен тор. При отделянето на активно вещество от карбамида, за да достигне до най-достъпната за растенията форма, азотът преминава през трите най-важни процеса свързани с улавянето и фиксацията му. Някои от процесите са чисто химични, други – биологични или физични.

c