Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Общинският съвет на Добрич отбеляза с тържествена сесия празника на града (СНИМКИ)

Тържествена сесия на Общинския съвет на Добрич по традиция отбеляза годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България и празника на града 25 септември. Гости на събитието бяха генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов, областният управител Васил Карапанчев, почетните граждани на Добрич Галина Дурмушлийска, Ема Георгиева, Атанас Пеев, Петър Крумов, Райко Тонев, Стоян Господинов и Александър Александров, депутати от 46-ото Народно събрание, представители на граждански организации и сдружения, общински съветници.

Поздравителни адреси за празника на Добрич са получени от Президента на Република България Румен Радев, Посланика на Сърбия у нас Желко Йович, Националното сдружение на общините, Асоциацията на българските градове и региони, кметът на община Добричка Соня Георгиева, кметовете на Ген. Тошево и Бургас Валентин Димитров и Димитър Николов, кмета на Тополовград Божин Божинов, Михаил Исаев – кмет на побратимения град Саратов в Русия.

Побратимените на Добрич градове изпратиха видео поздрави, които са публикувани на фейсбук страницата на Община Добрич.

Изключително топло и с много аплодисменти бяха посрещнати почетните граждани на Добрич за 2021 година – олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева и нейният първи треньор Стефан Петков, които получиха своите отличия.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов изтъкна в словото си, че присъединяването на Южна Добруджа към Царство България е празник не само на добруджанци, а и на цялата страна: „Присъединяването на Южна Добруджа е посрещнато с възторг не само от добруджанци, а и от всички българи. След обявяването на този акт, огромни тълпи от хора се събират в София пред царския дворец. Във Варна, Шумен и Русе – градовете с най-голяма добруджанска диаспора и центрове на борбата на добруджанци срещу румънската окупация, всички са в екстаз. Добруджа е не просто късче земя, Добруджа е златната земя на България. Радостта на нашите сънародници преди 81 години е голяма, защото е възстановена една огромна несправедливост.“

Йорданов посочи, че българите никога не се отказват, падат и стават, но не се отказват. „Затова и двамата наши съграждани Стойка Кръстева и Стефан Петков са олицетворение на този български и добруджански дух. Историята на Стойка Кръстева, нейната борба и силата й да продължи и в трудните моменти е изумителна. Днес празнуваме не толкова нейния златен медал, а решимостта те двамата да не се отказват, да не прекланят глава пред трудностите. Те показаха, че онзи български дух, онази българска непримиримост към неправдата са все още живи. Нека да се поучим и да потърсим силата, която те са намерили“, изтъкна кметът.

Стойка Кръстева благодари за оказаната й чест и апелира всички българи да си подадат ръка в тези трудни времена. Двамата с треньора си благодариха на всички, които са ги подкрепяли.

По време на тържествената сесия бе представено Пощенско-филателно издание на тема: „160 години от рождението на генерал Иван Колев“. То се състои от една пощенска марка в блок и специален пощенски печат. Номиналът на марката е 3.00 лв., а тиражът 5 100 броя. Автор на проекта е Атанас Атанасов. Марката бе официално валидирана от кмета Йордан Йорданов и Светослав Гочев - директор на поделението на „Български пощи” в Добрич.

Музикален поздрав към присъстващите на тържествената сесия поднесоха възхитителните пианисти, близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови.

c