Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Митрополит Йоан на Военното гробище в Добрич: Велико благо е това, че живеем в мир

С панихида, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на мемориала Военно гробище-музей, започнаха празничните прояви, посветени на Деня на Добрич. Градът отбелязва годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България и навлизането на българската войска на 25 септември 1940 година в Добрич.

На ритуала присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Васил Карапанчев, Генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов, представители на политически сили, вероизповедания, граждански организации и сдружения.

Митрополит Йоан призова да се поклоним пред духовния, морален и патриотичен подвиг на загиналите за свободата на Отечеството.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

„Пребивавайки на това място на вечния покой ние разбираме военния трагизъм на онова време, в началото на 20 век, в поредицата от войни. Разбираме, че една от най-големите злини за човечеството са военните конфликти. Огромен е трагизмът православни човеци с една вяра да имат война помежду си“, изтъкна в словото си митрополит Йоан.

„Онова, което се случва по време на Добричката епопея, която води след себе си всички онези трагични обстоятелства на разделение между човеците и на загиване на хора, а после и дългия дипломатически път, изминат до връщането на Южна Добруджа към България, тези изживявания не са били никак леки. Защото това разделение и омраза се изявяват и в бъдеще време. Мирът е най-голямото благо за всеки един човек, за обществото и държавата.

Ние трябва да разберем, че велико благо е това, че живеем в мир. И трябва да се стремим към него всячески, с разум, със смирение и осмисляне на нашата православна вяра. Справедливостта все пак е възтържествувала и нашият народ  могъл да каже: „Да ние сме в територията на нашата Родина!“, посочи митрополитът.

c