Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Д-р Костадин Костадинов: Добрич, столицата на Южна Добруджа, заслужава най-доброто

Кандидатът за президент от „Възраждане“ заяви в интервю за Про Нюз Добрич, че основната причина да се кандидатира е, за да се възстанови отново Независимостта на България

  • Д-р Костадинов, вече беше обявено, че „Възраждане“ издига Вашата кандидатура за  президент. Кои са основните неща, които искате да промените?
  • Искаме отново да възстановим Независимостта на България. Това е основната причина, поради която се кандидатирам за президент. Защото, ако досега „Възраждане“ успя да наложи в парламентарните дебати и в кампанията за парламентарните избори един разговор за това, че България трябва отново да бъде свободна и независима и обединена благоденстваща държава, в президентските избори досега такава дискусия не се е водила. Защото винаги всички кандидати са били плод на един и същи либерален евроатлантически консенсус, който казва, че България не може да бъде независима. Тя трябва да бъде управлявана отвън, трябва някой друг да казва кое е добро и кое е лошо за нас. И, най-важното нещо, постепенното налагане на идеята, че, едва ли не, нашата държава няма бъдеще като самостоятелна политическа единица. Точно поради тази причина взехме решение да имаме кандидат президентска двойка на тези избори, за да може въпросите, които непрекъснато ги чувам от хора по улицата, които и аз самият като гражданин, като българин задавам на нашия политически елит, да могат да бъдат зададени чрез мен и на другите кандидати за президент. Искам да ги питам смятат  ли, че България трябва да ликвидира своята финансова независимост, че България трябва да унищожи българския лев и да въведе чуждата валута  евро? Смятат ли, че България трябва да продължава да бъде член на военно-политически съюзи, които унищожават българската сигурност? Смятат ли, че в България трябва да има чужди военни бази? Смятат ли, че трябва да продължава налагането на едни античовешки, уж анти епидемични мерки, които унищожават здравето на българските граждани и здравето на българската икономика? Смятат ли, че трябва да продължава унищожаването на българското образование и превръщането на децата ни в едни аморфни субекти, без национално самосъзнание чрез налагането на чужди образователни модели, насаждани от чужди фондации, най-вече фондация "Америка за България“? И много още други въпроси, за които никога досега не се е говорило. Силно се надявам другите кандидати за президенти да имат достатъчно смелост и доблест да се явят на поне един такъв дебат, в който да си говорим. Защото президентът олицетворява единството на нацията.
  • Това са въпросите за дебата. А, когато говорим за действие, кои са първите действия, които трябва да се предприемат от следващия президент?
  • Първото действие, което трябва да се предприеме, е да се премахнат анти епидемичните мерки. Защото те са вредни за здравето на гражданите, вредни за здравето на българската  икономика. Вредни, ако щете, и за психическото здраве на нацията. Защото непрекъснато се насажда едно усещане за страх, несигурност и масова психоза сред хората. На второ място, това, което трябва да се направи, е да се предприемат спешни действия с оглед на сега вече очерталата се пикова енергийна криза за възстановяване на енергийната независимост на България. В последните 20-30 години на нас ни се обяснява, че ние сме енергийно зависими от Русия чрез газта. Само че в България на газ се отопляват, може би, половин процент от домакинствата. А, същевременно на ток се отопляват 90 % от домакинствата. И се оказва, че, „да“, ние сме енергийно зависими, но сме енергийно зависими от САЩ, а не от Русия. Защото два от най-големите ТЕЦ-ове в България, които формират между една пета и една трета от енергийния микс – това са ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, са собственост на американски компании. А ние на тях плащаме три пъти по-скъп ток, отколкото на българския държавен ТЕЦ Марица Изток 2. Така че, това са действия, които трябва да бъдат предприети още днес. Да се възстанови довършването на АЕЦ Белене, което под американски натиск беше спряно. А хората, които го направиха, да понесат своята наказателна отговорност. Аз като президент на България ще се постарая всичко това, което казвам тук пред Вас, да го кажа и в Народното събрание, пред всеки един български гражданин. За да стане ясно, че България вече 32 години е унищожавана от своя политически елит, който трябва да понесе справедливо възмездие спрямо престъпленията спрямо националния интерес. Защото, това, което се случва сега с цената на тока е само една от многото бомби, които тепърва ще се взривяват при нас. Да не говорим, че имаме преброяване, което в момента върви, и което ще покаже, че за последните десет години ние сме намалели с повече от половин милион души. А, колко от този половин милион са българи. Естествено, по-голямата част от тях. Ние, освен че изчезваме чисто физически, изчезваме и като народ. Подменя се етническата структура на българската нация. След десет години ще се събудим и ще се окаже, че тази държава няма да е наша, ако въобще съществува. И всичко това е благодарение на предателското поведение на българския политически елит за последните 32 години. Нещо, което досега в българския политически дебат или разговор не е влизало. Нашата задача като възрожденци, моята задача като кандидат-президент от „Възраждане“, ще бъде да кажа истината в лицето на всички тези охранени, ояли се, самозабравили се антибългарски национални предатели, които продължават да унищожават нашата държава.  
  • Предстоят избори две в едно. Къде виждате „Възраждане“ след парламентарните избори?
  • „Възраждане“ ще влезе в парламента и с подкрепата на българските избиратели може да спечели и президентските избори. И тогава ще се получи нещо наистина революционна в нашата страна. Защото самото съществуване на „Възраждане“ е революция. Ние сме бунт против системата, която убива България вече 32 години.
  • А коалиция? Всеки прави с някого… Ще влезе ли „Възраждане“ в коалиция?
  • Именно защото всеки прави с някого, затова сме на това дередже, ако трябва да използвам тази чужда дума. Ако имаше политически субект, с който бихме могли да направим коалиция, ние нямаше да създадем „Възраждане“ никога.
  • На празника на Добрич сме. Ще работите ли за това историята на Добрич и на Добруджа да има подобаващо място в историята на България?
  • Знаете, че за мен това е много емоционален момент, защото аз бях четири години директор на музея в Добрич. Защото съм свързан с Южна Добруджа. Знаете, че моите родители са от добричките и балчишките села. За мен Добрич е много специален град и затова сега съм тук. Абстрахираме се от кандидат-президентската и кандидат-парламентарната кампания. Ще направя всичко необходимо, но, аз всъщност вече съм го направил. В учебника по Родинознание, който написах и който се превърна в най-четената българска книга, всичко това, което смятам, че трябва да знаят и другите българи, извън Добрич и Добруджа, за нашия край, съм го направил. Но, за мен много по-важно е да направя така, че Добрич и Добруджа да се възродят. Защото днес, когато идвах насам, за пореден път видях продължаващото разрушаване на стария завод за детски обувки, който някога беше най-големият на Балканите и беше огромен и даваше работа на хиляди българи. Честно казано, плачеше ми се като минах покрай него. Виждам един град, който се разрушава пред очите ми всеки път, когато дойда. Защото аз не идвам всеки ден в Добрич, но през две или три седмици. И това, което виждам тук, е една продължаваща деградация. Боли ме за града. Боли ме като виждам некадърното, престъпно управление на този град. Като гледам безхаберната и некомпетентна администрация, управлявана от най-слабия кмет, който Добрич е имал, откакто съществува Третата българска държава. Със сигурност и турските валии са били по-добри от този, който в момента управлява града. Добрич не заслужава такова нещо. Столицата на Южна Добруджа заслужава най-доброто. И това, което мога да кажа и ще обещая, е, че всичко, което мога да свърша, в каквато и да била моя битност и амплоа, ще го направя, защото обичам Добрич, защото съм свързан с Добрич.   
c