Водещи новини Общество

81 години след първата кореспонденция от Добрич, БТА откри пресклуб в града

Национален пресклуб на БТА беше открит в Добрич, навръх празника на града. Най-новият дом на агенцията отваря врати, след като генералният директор на БТА Кирил Вълчев и кметът на Добрич Йордан Йорданов са подписали договор, по който БТА ще ползва безвъзмездно помещение в концертна зала „Добрич“ за срок от десет години.

„На днешния ден, в Деня на възвръщането на Южна Добруджа към България, 81 години по-късно може да се каже, че ние възвръщаме добруджанския край на достойното информационно място в България с откриването на този национален пресклуб на БТА. 18-и по ред в областен град“, каза при откриването Кирил Вълчев.

Той припомни, че историята на БТА тук започва много по-отдавна. На 7 септември 1940 година  БТА предава как в 14,35 ч. българската делегация пристига в кралската резиденция в Крайова. В 15,20 часа Светослав Поменов и Теохар Папазов подписват с Ал. Крециану и Хенри Жорж Мейтани Крайовската спогодба. В 16,15 ч. напускат Крайова, в 17,15 ч. са в Калафат, в  19,45 ч. във Видин. БТА пише „Още отдалеч от пристанището делегацията беше посрещната с гръмогласно „Ура!“ и с пеене на „О, добруджански край“.

Първото съобщение в БТА от Добрич е от 25 септември 1940 г. В него пише“ Телефонират от Добрич. Командването на Трета армия съобщава: В изпълнението на уговорения план за заемането на втора зона от Южна Добруджа днес точно в 9 часа частите от армията преминаха първата линия и се насочиха за заемането на втората. Походът на частите беше нов триумф а българските войски. Навсякъде по пътя те бяха обсипани с цветя и обект на възторжени чувства, които могат да бъдат наблюдавани само на самото място. В Добрич това посрещане доби израз на общонародно българско спонтанно тържество, което не може да се поддаде на описание. Населението ликуваше няколко часа. При влизането в града Чеитвърта дивизия с моторизираните части, новата моторизирана артилерия, конницата, съпровождана по въздуха от ята самолети предизвикваха бурния възторг на населението, което до вчера бе под робство. Овациите на населението продължават.“  

Кирил Вълчев подари това съобщение отпреди 81 години на кмета на Добрич.

В дълголетната история на БТА събития и в Добрич, и в Добруджанския край, достигат до националната аудитория. В новинарските емисии регионът присъства поне от средата на миналия век с перата на журналистите Петър Рибаров, Стефан Стойчев, Драгни Драгнев, Атанас Пеев, Мариана Иванова, Румен Тодоров, а през последните десетилетия Юлияна Коновска и Григор Маринов, както и Димитър Апостолов в Каварна.

Тържественото откриване на националния пресофис на БТА в Добрич започна с водосвет, отслужен от отец Емануил. На събитието присъстваха кметовете на Добрич Йордан Йорданов и на Каварна Елена Балтаджиева, областният управител Васил Карапанчев, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, представители на медиите, гости.

Сред тях  бяха Атанас Пеев и Румен Тодоров

С пресклубовете БТА следва политиката, обединена под марката “Национален пресклуб БТА” за организиране на медийни средища за пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани да отправят послания и да огласяват новини от съответния регион, достигащи чрез БТА на национално ниво, а чрез емисията на английски език – и в чужбина. БТА цели пресклубовете да се утвърдят и като място за обмяна на професионален опит между кореспондентите в съответния град, както и за обучения за повишаване квалификацията на журналистите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.