Водещи новини - дясно Общество

Навигационна грешка вероятно е довела до засядането на кораба край Камен бряг

Навигационна грешка вероятно е довела до засядането на кораба край Камен бряг. Това стана ясно от изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров, който даде брифинг пред медиите.

„Вместо да направи полород на ляво и да се насочи към Варна, той продължава стария си курс и се забива в скалите в местността Яйлата. Предната му част е доста повредена, тъй като се е движил с около 7 възела, или 12-13 км/час. Уведомени са държавните институции. Предните танкове в носовата част на кораба са пробити и са пълни с вода. Тяхната обща вместимост е около 550 тона вода. Освен това корабът е вдигнат на скалата, защото е заседнал със сила”, обясни той.

Предвид мястото около плавателния съда се предлага част от товара да бъде разтоварен в морето, тъй като два кораба не могат да застанат на това място. Министерството на околната среда и водите обаче не е разрешило подобно действие, тъй като корабът е близо до брега, а там е и защитена зона. Към момента този вариант е отказан и се търсят други.

Кап. Петров предупреди, че ако времето се влоши рязко, може операцията да стане невъзможна, а корабът да се разбие в скалите. Опасност за екипажа, както и от разлив на гориво от кораба, няма.

Източник: nova.bg / снимка: Румен Сарандев/БНР

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *