Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Екозащитници се опасяват, че има разлив от заседналия край Яйлата кораб

Снимка: Про Нюз Добрич

Бивш военен водолаз от Добрич утре се гмурка в района, за да се запознае с реалната ситуация

Гражданското сдружение „Да запазим Корал“ изрази днес в страницата си във фейсбук опасения относно инцидента с кораба Vera Su, заседнал на Яйлата.

Корабът е заседнал точно в 4:13 часа на 20 септември. От „Да запазим Корал“ публикуваха траекторията на кораба преди да заседне, която според тях повдига много въпроси, включително и къде са били "отговорните институции", "контролиращи"  трафика в Черно море, за да не предупредят кораба при вида на този курс.

Снимка: Про Нюз Добрич

Публикуват се и снимки от 22 септември 10:35 часа като се посочва, че от тях ясно се вижда, че корабът има няколко пробойни, от които има разлив неизвестно на какво.

„Най-вероятно е от товара на кораба, а вече 4 денонощия ни лъжат, че няма такова нещо“, заявяват от гражданското сдружение.

Снимка: "Да запазим Корал"

Публикувани са и две публични SAR сателитни снимки от 20 септември, съответно 3 часа и 15 часа след инцидента. И на двете сателитни снимки се вижда, най-вероятно, голямо замърсяване.

„Защо изобщо съществуват тези безсмислени институции? Защо лъжат и прикриват истината? Защо изминаха четири денонощия в бездействие и дезинформация? Ние от "Да запазим Корал" искаме незабавни отговори на всички тези въпроси. С истината, а не с някакви измислици, както досега“, заявяват от сдружението. Те са категорични, че в района има разлив от кораба.

Снимка: "Да запазим Корал"

Собственикът и управител на водолазно училище, бившият военен водолаз, добричлията Найден Недев сподели пред Про Нюз Добрич, че с колеги са на мястото и утре ще направят независим от институциите оглед и ще дадат адекватно според тях решение.

Снимка: "Да запазим Корал"
c