Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Бавно карантиниране на класове в Добрич, учители и РЗИ взаимно се обвиняват

Възмущението си от забавянето на поставянето на карантина на класа й, в който е установено, че дете е с COVID-19, изрази пред Про Нюз Добрич класният ръководител. Тя не сподели кои са училището и класът, защото смята, че така е във всяко учебно заведение в областта и страната.

С бърз тест било установено, че един от учениците е с коронавирусна инфекция. По думите на класния ръководител два дни той е бил оставен да пребивава в училището и да общува с децата от класа си. Педагогът посочва, че все още няма заповед на Регионалната здравна инспекция.

„Възмутително тромава процедура от страна на /РЗИ/! Моля, алармирайте! При тази заразност, такава безинициативност от страна на здравните власти! Моля Ви, това безумие да спре!”, призова класният ръководител.

https://pronewsdobrich.bg/2021/09/23/mon-s-priziv-bez-kompromis-ot-strana-na-uchitelite-samo-bezopasni-uchenitsi-v-klas/

Медията ни се свърза с директора на РЗИ д-р Светла Ангелова.

„Учителите и училищата не са готови”, бе нейният отговор. Обясни, че училищата и детските градини трябва да имат списъци с паралелките с имената на децата, на родителите и техните телефони. „Това са непълнолетни граждани и тяхното поставяне под карантина става след като сме говорили със съответния родител”, посочи д-р Ангелова.

От началото на учебната година в област Добрич има карантинирани осем класа. Само един класен ръководител е изпратил списъка на децата в рамките на деня, в който е бил поискан от РЗИ. Всички останали ги изпратили поне с два дни закъснение, твърди д-р Ангелова.

Освен това лабораториите качват на следващия ден резултатите, които са изследвани днес, каза директорът на РЗИ. Така че няма забавяне, посочи тя.

c