Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Събарят обувен завод „Добрич“ без взрив, строят 5 магазина и кино на мястото му

До 20 ноември се очаква да бъдат съборени сградите на бившия обувен завод „Добрич“ и разчистен теренът, за да започне строителството на новия търговски център в града. Там ще се издигат пет магазина и кино. Това съобщи за Про Нюз Добрич управителят на фирма „Танатос“ Димитър Димитров, който е ангажиран със събарянето и разчистването.

Инвеститор на обекта е „Търговски център Добрич“ ЕООД.

Единият от магазините ще е „Лидл“, другият „Мартинели“, ще има голям търговски обект за храна и други принадлежности за домашни животни, както и други. Със сигурност в новия търговски център ще има и кино. Такъв ангажимент е поел инвеститорът.

Разчистването на терена продължава. Решено е, че основната, бивша административна сграда няма да се взривява, тъй като има опасност това да повреди инфраструктурата в района, както и колекторите, изградени по проекта за воден цикъл.

Затова поетапно ще бъдат отстранени всички стъкла и други опасни елементи. След което ще започне събаряне на сградата от покрива надолу.

Димитров се ангажира, че  материалите от разрушаването ще бъдат разделени и след рециклиране тухлите и бетонът на 90% ще бъдат използвани в строителството на новите обекти. Така няма да се наложи изнасянето им от терена и транспортирането им през града. „Танатос“ разполага с необходимата съвременна техника за трошене и дробене на материала.

На терена по бул. “25-и септември” 70 има 5 сгради. Основната е с площ 187 /сто осемдесет и седем/ кв.м., на 8 /осем/ етажа и е била административна сграда. Една от производствените сгради е с площ 10 962 кв. м и е на един етаж, а двуетажна постройка е с площ 420 кв.м. Другите две сгради са с площ 239 кв. м на един етаж и 65 кв.м на три етажа.  

Както Про Нюз Добрич вече писа през последните дни започна събарянето на сградите от най-големия на Балканите завод за детски обувки. Доскоро имотът беше в активите на „Добрич Сити център“, от юни тази година компанията е станала едноличен собственик на „Търговски парк Добрич“ ЕООД.

Имотът на бул. „25-ти септември” № 70 е оценен на 3 178 100 лв., според оценка направена през тази година и той е включен като непарична вноска в капитала на новото дружество. Собственикът им „Добрич Сити Център“ ЕАД изплаща изцяло капитала на новото дружество „Търговски парк Добрич“ чрез непарична вноска, представляваща недвижими имоти, собственик на едноличния собственик на капитала на дружеството, става ясно от Учредителния акт, който е от 09.06.2021 г.

c