Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

МОН с призив: Без компромис от страна на учителите, само безопасни ученици в клас!

„Няма причина да променяме мерките в училищата, в сравнение с 15 септември имаме много малко увеличение на броя на карантинираните учители и ученици." Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на образованието проф. Николай Денков.

„Това не бива да ни успокоява, тези епидемии са известни с това, че понякога много бързо се разрастват – като пожар."

Проф. Денков бе категоричен, че е от особена важност спазването на мерките вътре в училище, тъй като при събрани много хора на едно място, вирусът може много лесно да се разпространи.

проф. Николай Денков - кадър бТВ

„Имаме притеснения, най-вече, защото няма разбиране от страна на родителите“, заяви образователният министър.

Той отбеляза също, че е нужно да се спазват мерките и навън.

„Поразен съм от безотговорността на хората, които са около училище и не си дават сметка, че ако те са заразени, това ще се пренесе вътре в училище.“,

Проф. Денков отправи съвет към учителите - да са максимално взискателни към учениците с изразена грипна симптоматика. Той отново увери, че МОН застава категорично зад преподавателите, които спазват разписаните противоепидемични мерки.

„Учителите не трябва да имат никакъв компромис, ако видят дете, което изглежда с някакви симптоми. В такъв случай, детето веднага трябва да бъде извеждано от клас. На следващ етап РЗИ трябва да тества останалите деца.“  

Министърът на образованието коментира, че има доста сигнали за толерантно отношение от страна на учители към някои деца, чието здравословно състояние не е съвсем безопасно за останалите ученици.

"Не бива да забравяме, че имаме две блюда - на служители и на ученици. Разумен баланс трябва да бъде постигнат."

Относно сигналите за прилагане на властови механизми от страна на МОН, за ваксинация на учители и директори, проф. Денков отхвърли твърденията като абсолютно несъстоятелни.

"Няма натиск върху учителите да се ваксинират. В България говорим само за доброволно ваксиниране."

За преминаване към онлайн обучение, основните критерии са три:

  • В случай на контактно лице, Механизмът - ученикът/детето се карантинира и само то преминава в електронна среда
  • В случай на доказано болно лице. При това положение всички негови контактни деца/ученици (от паралелката/групата преминават към обучение в електронна среда
  • Ако 10% от децата в училището/детската градина/ясла са със симптоми, свързани с COVID и доказани от РЗИ, тогава се минава или на ротационен принцип, или изцяло на дистанционно обучение

Основната разлика спрямо миналата година е това, че ще се действа локално - т.е. няма да се пристъпва към масово превключване към онлайн обучение,, уточни проф. Денков.

Относно реакцията при случай на преподавател с COVID-19, образователният министър уточни, че за разлика от механизма за действие при учениците, то в този случай се пристъпва към замяна на заразения с негов колега (при такава възможност), без да се налага карантиниране на цяла паралелка или випуск.

Проф. Денков отново припомни позицията на образователното министерство, "че не е коректно да останат отворени барове и спортни центрове, а училищата да са затворени“.

c