Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Соня Георгиева, кмет на Община Добричка: Честит да ни е Денят на Независимостта на България!

По повод 113 години от обявяване на Независимостта на България, в качеството си на кмет на Община Добричка Соня Георгиева отправя поздрав към родолюбците в страната и извън нейните предели::

На 22 септември отдаваме своята почит към всички, посветили живота си на националната кауза за пребъдването на българската държава

Преди 113 години на 22 септември България тържествено обявява своята независимост и заявява неоспоримото си присъствие като суверенна държава на политическата карта на Европа. 30 години след подписването на Санстефанския мирен договор – на 22 септември 1908 г., в древната столица Велико Търново съединената на 6 септември 1885 г. България е провъзгласена за „независимо Българско Царство". А княз Фердинанд и министър–председателят Александър Малинов остават в историята с Манифеста към българския народ, и с декларирането на надеждата, че „този акт ще намери съчувствието на целия просветен свят“.

И датата 22 септември, белязана със съкровения възглас „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“ се вписва завинаги в хрониките като символ на свободолюбието на един народ, чието оцеляване е подложено на изпитания в продължение на векове. Народът, успял да съхрани своята национална идентичност и да обяви независимостта на своята родина – България.

Днес отдаваме своята почит към всички, посветили живота си на националната кауза за пребъдването на българската държава!

Честит да ни е Денят на Независимостта на България!               

c