Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Няма разлив на гориво от заседналия край Яйлата кораб

Водолази заснеха пробойните на плавателния съд. Вероятно човешка грешка го е запратила до скалите

Заседналият товарен кораб в скалите край резерват Яйлата в момента е в стабилно състояние и няма опасност от разлив на гориво. Направен е вече и подводният оглед от водолази. Снимките, направени от водолазите, ще покажат колко са големи пробойните на кораба и дали той ще може да бъде изтеглен, без това допълнително да увреди корпуса. Данните ще бъдат анализирани и ще се реши какви ще бъдат последващите действия.

От управлението на корабния трафик заявиха за БНТ, че когато корабът е влязъл в българската зона за отговорност в Черно море, екипажът е трябвало да се обади на дежурните в управлението, но не го е направил.„Операторите, които наблюдават трафика по цялото Черноморско крайбрежие, са забелязали нетипичния курс на кораба и са направили опит да се свържат с него от своя страна. Не са успели. Направени са множество повиквания по УКВ и други канали, но не е получена връзка с кораба. Моето лично предположение е, че вахтата не е била в състояние да разбере какво се случва по някаква причина“, каза Милен Тодоров – директор на Дирекция “Ръководство на корабния трафик – Черно море.

Дежурните от управлението са се свързали с гранична полиция, с Военноморските сили, както и с морския спасителен център.

По първоначални данни вероятно става въпрос за човешка грешка.

Часове след инцидента със заседналия край Камен бряг кораб във Висшето Военно морско училище във Варна са активирали своя специализиран център, който разполага с ресурс за прогнозиране развитието на нефтени разливи.

По последни данни няма нефтен разлив в района на кораба. Това се потвърждава и от направените термоснимки, коментира пред БТВ капитан I ранг Калин Калинов, зам.-началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Разработен софтуер дава възможност да се направи 24-часова прогноза по актуалната информация от спътниковата система за теченията в района. При евентуален нефтен разлив, той няма да отиде на юг към Варна и Бургас, а на север, обясни проф. Калинов.

Припомняме, че корабът, който е с турски собственици, е тръгнал от Украйна с 9-членен екипаж и не се е отклонявал от курса си. Превозва 3000 тона торове, които трябваше да бъдат разтоварени на пристанището във Варна. На борда му има 20 тона корабно гориво.

След като водолази направиха подводни снимки, които бяха предоставени на „Морска администрация“, експертите установиха, че няма нарушаване нито на хамбарите, в които се съхранява товарът, нито на цистерните с гориво.

Оттук нататък предстои да се вземе решение по какъв начин корабът ще бъде изтеглен. Според изготвен план на експерти, днес трябва да бъде извършен оглед на морското дъно. След това ще бъдат предприети мерки да се транспортира кран и друг плавателен съд, на който да бъде пренесен част от товара, информира БТВ.

Рибарите и местните хора се притесняват от екокатастрофа. Засега експертите са категорични, че няма такава опасност, тъй като няма разлив на гориво.

c