Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Светът отбелязва Международния ден на мира

Международният ден на мира се отбелязва всяка година на 21 септември. Той е обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир.

От десет години инициативен комитет с участието на Дружеството за ООН в България и Съюза на ветераните от войните на България, съвместно с обществени, патриотични и младежки организации, с подкрепата на ученически и студентски клубове, организира и провежда честването на Международния ден на мира в София и страната.

Денят на мира е отпразнуван за първи път през 1981 година, а датата 21 септември официално е приета през 2001 година. с решение на Общото събрание на ООН за ден на глобално прекратяване на огъня във всички точки на света.

След първото честване на деня през 2002 г. все повече страни-членки, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден.

Мир е отсъствие на каквито и да е военни действия, страх от насилие или ожесточени конфликти. В преносен смисъл означава спокойствие и хармония. Мирът осигурява както личната, така и обществената безопасност. Данни показват, че след 1945 година на Земята е имало само 26 мирни дни.

Мирът също така предполага наличието на здрави или заздравели междуличностни или международни отношения, просперитет в областта на социалното и икономическото благосъстояние, създаване на равенство, както и работещ политически строй, който служи на истинските интереси на всички. В международните отношения, мирно време е не само липсата на война или конфликт, но също така и наличието на културна, религиозна и икономическа толерантност и взаимно разбирателство.

Белият гълъб като един от най-известните символи на мира произхожда от ранното християнство като символ на благост, кротост и на Светия дух и се превръща в символ на застъпничеството на мира около 1917 година. Белият гълъб, нарисуван от Пикасо, става символ на Мирната конференция в Париж през 1949 година.

c