Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Съветници алармират: След центъра се руши и паркът на Добрич

Временна комисия ще мисли новия облик на площада

Общинският съвет на Добрич одобри създаването на Временна комисия за изработване на Техническо задание за проектиране на нов облик на градския център. В състава й влизат представители на всички политически групи в местния парламент, на общинската администрация и на браншови структури.

Причината за формирането на тази комисия е, че към настоящия момент състоянието на пешеходната зона по бул. „25-ти Септември“ е в изключително лошо експлоатационно състояние, като преобладаващата част от настилката е силно напукана, а на много места дори липсва.

Целта на комисията е да определи обхвата на проекта, който да включва минимум пешеходните участъци по бул. „25-ти Септември“, ул. „Независимост“, ул. „България“, пл. „Демокрация“ и пл. „Свобода“ – до ул. „Отец Паисий“; етапност на проектиране и изпълнение; избор на материали за настилки, както и изисквания към изпълнението; решаване на различни проблеми на пешеходната зона и др.

В Община Добрич след 2 години разбрали, че гаранцията на плочките е изтекла

Вчера стана ясно, че цялата папка с документацията за реализирания през 2010 година проект за реконструкцията на пешеходната зона до месец ще се изпрати на Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши с копие до българската прокуратура. Това, както и създаването на временната комисия, стана повод за размяна на реплики между съветника от ГЕРБ Иво Пенчев (избран за член на комисията) и кмета Йордан Йорданов.

Пенчев заяви, че след като се разбере истината за този проект, темата ще спре да се използва чисто политически, както в момента. По думите му Общината е допуснала тежка почистваща техника преди 6 години да влезе в пешеходната зона и да започне процесът по обрушване и нарушаване целостта на плочките. „Веднъж започне ли такова нарушаване, общината трябваше незабавно да реагира, а не да чака и да гледа отстрани какво ще се случи. За съжаление виждам, че и градският парк се оставя по подобен начин да се унищожи. Целта е само една – всичко, което Детелина Николова и нейният екип са направили, да бъде унищожено. Това е причината, заради която правите тази докладна - чисто популистки и чисто политически. Припомням на кмета старата българска поговорка, че когато волът рови, хвърля кал на гърба си. Не дай боже, Кьовеши да реши, че се касае за безстопанственост от страна на Общината, а не за нарушение в процедурите“, заяви Пенчев.

„Г-жа Кьовеши със сигурност е посещавала много центрове на градове в Европа, но като нашия едва ли е виждала. Цитирате тежка техника - от порядъка на 3, 4 тона. Не ми се мисли ако трябва да влезе Пожарна на този център. На пл. „Демокрация“ е навлизала много по-тежка техника и няма никакви счупени плочки – как се получава този феномен? как е възможно Пожарна да влиза многократно на пл. „Демокрация“, без да руши и как е възможно на нов център след 10 години да се пукат плочки?, попита кметът.

„Вие пуснахте рали на пл. „Демокрация“ и плочките са обрушени. Вие пуснахте фестивала „Добрич мези“ в парка и след това беше погром. Пл. „Демокрация“ се нуждае от спешен ремонт“, контрира Пенчев. Арх. Емилия Добрева също посочи, че паркът се нуждае от ремонт. Тя даде за пример нарушената цялост на т.н. черга до ресторант „Лебеда“.

c