Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Официално: Стойка Кръстева и Стефан Петков са Почетните граждани на Добрич за 2021 година

Олимпийската шампионка по бокс от Токио 2020 Стойка Кръстева и нейният първи треньор Стефан Петков са почетните граждани на Добрич за 2021 година. Това реши днес на свое заседание Общинският съвет на Добрич. Съветниците гласуваха тайно с бюлетини, като предложенията бяха подкрепени единодушно.

Идеята боксьорката да стане Почетен гражданин на родния си град се роди веднага, след като Стойка по безапелационен начин спечели златния медал на Олимпийските игри. Когато дни след това тя посети Добрич, внесе в деловодството на Общината свое предложение -  отличието да получи и Стефан Петков, нейният пръв треньор, който я откри за бокса преди повече от две десетилетия.

Двете номинации бяха единствените, получени в Общината в установения срок 31 август.

След Добрич и Плевен, София също прави Стойка Кръстева Почетен гражданин

Предложението за олимпийската шампионка по бокс Стойка Желязкова Кръстева постъпи от СК „БОКС“ с президент Радослав Добрев. В мотивите за предложението се посочва, че „връх в развитието на българския бокс е и златният медал на Стойка. Със своя стоицизъм, упоритост, последователност, борбеност, талант и характер, със спортния си интелект тя ни доказа, че България има и ще има достойни българи, които да покоряват целия свят със своите успехи. Тя достигна върха и е пример за всеки от нас как със скромност и труд уверено реализираш мечтата си, а успехът заслужено те следва. Спортен клуб „Бокс“ – Добрич съпътства Стойка от първите й стъпки в бокса до първата й Олимпиада в Лондон през 2012 г.”

Коя е Стойка Кръстева от Добрич, която написа история в българския бокс

Треньорът Стефан Петков Атанасов е първият треньор по бокс на златната Стойка Кръстева и все още преподаващ в Спортно училище “Г. С. Раковски”. Предложението също е на президента на СК „БОКС“ Радослав Добрев. Към него бе приложена и подписка от спортни деятели и граждани, начело с олимпийската шампионка Стойка Кръстева.

c