Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Няма разлив от заседналия край Каварна товарен кораб, влошено време пречи на акцията по изтеглянето

Втори ден продължава акцията по обследване корпуса на заседналия в скалите край Камен бряг товарен кораб. Според експерти, най-вероятната причина за инцидента е човешка грешка, съобщава NOVA, цитирайки Морска администрация - Варна. Заради лошото време през изминалата нощ, както и необходимостта от цялостен оглед за щети по корпуса на плавателния съд, на този етап изтеглянето му е отложено.

Проблем остават и пробойните по корпуса на плавателния съд. За да може той да бъде изтеглен, се налагат много внимателни огледи под вода, тъй като ако бъдат предприети каквито и да било действия, това може да причини сериозни щети. Очаква се водолази да направят детайлен оглед. От Морска администрация съобщиха, че на борда на кораба има 20 тона гориво, засега няма да предприемат действия по изваждането му.

Както вече Про Нюз Добрич информира, екипажът на кораба, който пътува под панамски флаг, е съставен от грузинци и турци.

Базирани в Турция компании са собственици на заседналия край Каварна кораб

Припомняме, че сигналът за инцидента беше получен след 04.00 часа на 20 септември. Корабът се охранява от Гранична полиция, която следи екипажът да не напуска кораба. Разследващите съобщиха, че след като корабът бъде изведен на безопасно място, от Гранична полиция ще извършат проверка на товара.

Информацията, която е известна към момента, е, че корабът превозва 2800 тона торове на гранули и се е движил по направление Пристанище Варна. Местните са притеснени, че ако тези вещества се разпилеят във водата, това може да предизвика еко катастрофа. Няма опасност и за екипажа, съставен от 9 турски граждани

c