Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Настъпва астрономическата есен: Понижение на температурите и дъжд от тази нощ над Добруджа

В следобедните часове днес облачността над страната ще е променлива, по-значителна над североизточните райони, а вечерта и над Западна България, където на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен северозападен вятър. Най-хладно ще е в Североизточна България, където максималните температури няма да надвишат 16°, докато в крайните югозападни градусите ще достигнат приятните за септември 26°.

На 22 септември

През нощта ще има променлива облачност, над югозападните райони по-често значителна и там ще има слаби превалявания от дъжд. След полунощ от север облачността ще се увеличи и през деня над страната ще е предимно облачно. На места ще има превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад и с него ще продължи да нахлува хладен въздух. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, а максималните – между 16° и 21°.

Над планините ще е предимно облачно. На много места ще има валежи от дъжд, с нахлуването на студен въздух, по високите части ще превали и сняг. Ще духа умерен до временно силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 8°, на 2000 метра – около 1°.

Над Черноморието ще има значителна облачност и главно след обяд ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 18-21°. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Слънцето в Добрич ще изгрее в 6 ч. и 55 мин. и залязва в 19 ч. и 7 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 13 мин.

Астрономическата есен ще настъпи на 22.09.2021 г., в 22 ч. и 21 мин.

карта - НИМХ

В средата на седмицата захлаждането ще обхване цялата страна и преобладаващите максимални температури ще са между 15° и 20°. Облачността ще е променлива, по-често значителна; в сряда на места ще има и превалявания, предимно слаби; по най-високите части на Рила и Пирин ще превали сняг. В четвъртък ще е почти без валежи. Вятърът ще е северозападен, слаб до умерен. Най-ниските минимални ще са в четвъртък и петък - предимно между 5° и 10°. През втората половина от седмицата над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Температурите ще се повишават и в неделя в повечето места минималните ще са между 9° и 14°, максималните - 24°-29°. В началото на следващата седмица облачността ще се увеличи и ще завали дъжд. Вятърът ще се смени с източен и ще започне понижение на температурите.

четиридневна прогноза за област Добрич / НИМХ

Дежурен синоптик: Марияна Попова/НИМХ

c